Published On: Uto, stu 23rd, 2021

Grlić Radman u Švicarskoj pozdravio otvaranje tržišta rada za Hrvate

Hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima, rečeno je u utorak u Bernu na sastanku ministara vanjskih poslova Hrvatske i Švicarske.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, gdje se sastao sa šefom švicarske diplomacije Ignazijom Cassisom, priopćio je MVEP.

Grlić Radman je pozdravio odluku Saveznog vijeća Švicarske od 1. listopada 2021. godine kojom, nakon pet godina primjene Protokola III. Sporazuma o slobodi kretanja sklopljenog s EU-om, Švicarska neće zatražiti daljnje produženje prijelaznog razdoblja u kojem je bio ograničen pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada.

Time će hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima, ističe se u priopćenju.

Ministar Grlić Radman je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske, čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, čemu svakako pridonosi i hrvatska zajednica u Švicarskoj.

Razgovarali su također o reguliranju radnog statusa učiteljica hrvatske nastave u Švicarskoj.

„Hrvatska nastava je od iznimne važnosti za održavanje i njegovanje, osim jezičnog, i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta mlađih naraštaja hrvatskih iseljenika u Švicarskoj“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Chara
Chara
15 dana prije

Donesi nam malo swiss sira… I čikolade he he…

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Chara
13 dana prije

Sutra idem na Materhorn 😎 , ovo sam cijeli život čekao !