Published On: Uto, stu 16th, 2021

Grlić Radman: Svi koji odugovlače s izmjenama Izbornog zakona preuzimaju rizik za budućnost BiH; s Dodikom treba razgovarati

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je činjenica i s njim, kao i sa svima koji donose odluke, treba razgovarati, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić je rekao da je to pojednostavljeno gledanje.

“To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati, osobito Hrvatska koja ima najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je Grlić Radman.

Na primjedbu novinara da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis uzvanika.

Grlić Radman je rekao da je sastanku ministara vanjskih poslova, na kojem je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH, ukazao na rast unitarizma i separatizma BiH.

“Ključno je promijeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, rekao je Grlić Radman.

Kritizirao je sve one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer vrijeme istječe s obzirom na to da je sljedeća godina izborna.

“Svi koji odugovlače preuzimaju odgovornost i rizik za budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

I visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakona. Također je izrazio zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

“Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol”, rekao je Borrell./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Neumska Džamija
Neumska Džamija
15 dana prije

G__o_v__n_a____________ s-o_r_o–š__e__va

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
15 dana prije

Ma lahko mi budemo za izbore,negho kahko mi da ohbranimo most Pelješki,hohće nehki ahkademik hislamske nahcije da dihgne hu zrak MOSTT,jopet neki tkz ahkademik sehdo kurc da ha ruši pobogu kholko hima tih njiha ahkademika iz pehćine da su izmigoljili shamo rhušite ćemo ga opet buhdemo izgradili,to vam je zaključak sa vijeća akademika koji su gostovali kod KURTĆEHAJIĆA bog te mili koji DEBILI NA ENTU TO NITI JEDAN BLESIMETAR NEMOZE IZMIRIT…

Banjalučki Hrvat iz Drvara
Banjalučki Hrvat iz Drvara
Odgovori   Hvo..zauvjek.
14 dana prije

Hoćemo izborni zakon kao u er es es-u, tu je demokratija ista kao i na Banovini

Neumska Džamija
Neumska Džamija
15 dana prije

G—o—V—n—a s–o–r–o–š–e–v-s–k–a, napišite nam da Sarajevo hoće Ulicu Sulje Veličanstvenog a ne ulicu onog ćafira Tvrtka https://s.w.org/images/core/emoji/13.1.0/svg/1f60e.svg ! Jeste beskorisni, gazda S-o-r-o-š vas samo džaba plaća.

Derim
Derim
14 dana prije

Ovog u Hrvatskoj niko ne zarezuje pa prica o BiH.
Izmjena izbornog zakona po zelji hdz-a nece biti.
Tacka.