Published On: Pet, tra 8th, 2022

Grlić Radman odgovorio Šljivančaninu: Srbija se mora suočiti s prošlosti

Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti onda se mora suočiti s prošlošću i zločinima počinjenim u Hrvatskoj prije 30 godina, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući nedavne izjave osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

“Ako se Srbija želi okrenuti budućnosti, onda se mora suočiti s prošlošću, mora riješiti otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalnih koje nije bilateralno, nego i univerzalno”, rekao je Grlić Radman.

Bivši pukovnik Jugoslavenske armije, osuđen u Haagu zbog zločina na Ovčari Veselin Šljivančanin nedavno je govorio na provladinoj televiziji Happy TV, između ostaloga, da se ruska vojska bori protiv ukrajinskih “nacista”, slično kao što se on u Vukovaru borio protiv hrvatskih.

Grlić Radman je rekao da osobno nije čuo što je Šljivančanin govorio, ali je istaknuo da je tu riječ o iskrivljavanju povijesti, da su srpske paravojne postrojbe činile slične zločine u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj kakve danas vidimo u ukrajinskoj Buči i Mariupolju.

Svi oni u Srbiji koji govore poput Šljivančanina iskrivljuju povijest, jer je upravo srpska strana činila ratne zločine, zašto su neki i osuđeni.

“Ovdje vidimo da se Srbija još nije suočila s prošlošću i ne mijenja narativ. Ako želi ući u EU, ona prije svega treba riješiti vladavinu prava, treba odgovoriti što je s 1885 nestalih osoba koje Hrvatska još uvijek traži. Civili su odvođeni u logore u Vojvodini i drugdje, gdje su mučeni i ubijani. Treba riješiti i pitanje odštete logorašima”, rekao je Grlić Radman.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Krešimir ...
Krešimir ...
2 mjeseci prije

Laž je politička vodilja SPC i srbijanskog vodsta već 150 god. NA ŽALOST… ne smije se ISTINA kriti i ne smije se tuđa povjest uzimati pod svoju…sada to radi POT,URAD ,pa najbolje vidimo kako to izgleda….STRAŠNO IZGLEDA……

drZlikovac
drZlikovac
2 mjeseci prije

Mitomani su oboljeli od kolektivne amnezije…kako da se suoče kad su sve zaboravili…😀

🇷🇸Jovke 🇷🇸
🇷🇸Jovke 🇷🇸
2 mjeseci prije

Srbija ce pametnom politikom predsednika Vucica i SNS uspeti da prebrodi teske trenutke koje su zadesili Evropu.