Published On: Čet, svi 6th, 2021

Grlić Radman nije najavio da će Hrvatska formirati vojnu bazu na Kosovu

Hrvatska i Kosovo imaju odlične bilateralne odnose i radit će na daljem jačanju bilateralne suradnje, složili su se ministrica vanjskih poslova i dijaspore samoproglašenog Kosova Donika Gervalla i ministar vanjskih in europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Hrvatski šef diplomacije, kome je ovo prva posjeta Kosovu, na konferenciji za novinare priopćio je da će Hrvatska Prištini donirati 10.000 anticovid vakcina.

“S posebnim zadovoljstvom informirao sam ministarku Doniku o odluci Vlade Hrvatske o dodjeli, o donaciji 10.000 doza cjepiva Republici Kosovo. Nadamo se da će ova donacija biti korisna vašoj zemlji u prevenciji i zaštiti ljudskih života od pandemije COVID-10, koja je nažalost i ovdje ostavila u velikoj mjeri posljedice na zdravlje građana Kosova, ali i na ukupnu ekonomsku situaciju”, kazao je Radman.

Naglasio je da će ova posjeta poslužiti daljem jačanju suradnje i međusobnog dijaloga dvije tradicionalno prijateljske zemlje, te je podsjetio da je Hrvatska bila među prvima koja je priznala nezavisnost Kosova. Kazao je da je Hrvatska davala i davat će snažnu podršku uključenju Kosova u međunarodne i regionalne organizacije.

Radman je pozdravio odluku Kosova i Srbije da se pregovori u Bruxellesu nastave tijekom lipnja ove godine.

“Republika Hrvatska podržava bilateralni dijalog između Kosova i Srbije, uz posredništvo gospodina Lajčaka i podršku američke administracije, te pozivamo obje strane da ulaže maksimalne napore kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rješenja. Istovremeno, Hrvatska se protivi i osuđuje bilo kakva nastojanja koja bi dovela do promjene granice na prostoru Jugoistočne Europe”, kazao je Radman.

Poručio je da će se Hrvatska unutar EU zalagati kod zemalja koje još nisu priznale Kosovo da to učine kako bi se olakšala i europska perspektiva Kosova. Također, Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima između Kosova i EU, dodao je.

Naveo je i da je Republika Hrvatska nedavno donijela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u sklopu mirovne NATO misije na Kosovu – KFOR, koji ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u neposrednom susjedstvu. Ova tema danas je izazvala veliku pozornost u medijima jer su neki mediji prenijeli vijest da je Grlić Radman izjavio da će Hrvatska formirati vojnu bazu na Kosovu. Dakle, Grlić Radman je Govorio da će Hrvatska povećati broj pripadnika svojih oružanih snaga na Kosovu, a ne no nikakvom formiranju nove vojne baze, piše HMS.

Jedna od tema razgovara je bio i status hrvatske manjine na Kosovu i Metohiji i problemi s kojima se svakodnevno suočavaju. Radman je kazao da se veseli današnjem susretu s Hrvatima na Kosovu.

Gervala je naglasila odlične odnose, prijateljstvo i suradnju dvije zemlje u mnogim oblastima. Kazala je da je razgovarano o podršci Hrvatske na euroatlantskom putu Kosova, viznom režimu za Kosovo i povećanju ekonomske suradnje.

“Također smo izrazili zajedničku posvećenost unapređenju bilateralnih sporazuma koji su još uvijek u tijeku i koji se odnose na carinsku suradnju, priznavanje vozačke dozvole, transfer osuđenih osoba, međusobnu promociju i zaštitu investicija”, rekla je Gervala.

Istaknula je da je kosovska dijaspora u Hrvatskoj dobro integrirana u svaki segment društva, na čemu je zahvalan Vladi Hrvatske./AA/HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x