Published On: Sri, pro 1st, 2021

GRLIĆ RADMAN NA SUMMITU NATO-a: Poštivanje načela jednakosti konstitutivnih naroda zacijelilo bi rane koje nanosi separatizam i unitarizam

“Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i Evropskoj uniji je preduvjet za stabilnost ne samo na hrvatskim granicama već i šire”, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči početka drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi.

“Kada govorimo o BiH, moram istaknuti da nam je potrebna cijela Bosna i Hercegovina u NATO-u i EU. To će donijeti ne samo stabilnost na hrvatskim granicama, već će držati nestabilnost podalje od ostatka NATO-a i Europske unije”, rekao je Grlić Radman, dodajući da se za cijeli zapadni Balkan može reći da je nezavršeni posao Sjevernoatlantskog saveza.

Prema njegovim riječima, potrebno je naći rješenje kako bi ta zemlja krenula naprijed, a potpuno poštivanje načela jednakosti konstitutivnih naroda, kao što nalaže Ustav BiH, zacijelilo bi rane koje nanosi separatizam i unitarizam.

“Oboje je jednako štetno za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Grlić Radman.

Smatra da bi reforma izbornog zakonodavstva uklonila sve oblike diskriminacije te da je legitimno političko predstavljanje prilika da se to ostvari.

“Ne mogu dovoljno snažno naglasiti da je vrijeme od ključne važnosti jer se opći izbori u BiH održavaju već sljedeće godine”, rekao je ministar. Šef hrvatske diplomacije upozorava i na krhko stanje glede Srbije i Kosova te smatra da se NATO mora snažnije fokusirati na Kosovo.

“Prošli mjesec je Hrvatska osnažila svoju nazočnost na Kosovu. Operacija KFOR ima posebnu važnost za Hrvatsku jer se nalazi u našem najbližem susjedstvu, što može značajno utjecati na stabilnost cijele regije”, rekao je Radman.

“EU će i dalje biti poseban partner NATO-a, a zapadni Balkan je regija gdje naša sinergija može polučiti konkretne rezultate”, poručio je Grlić Radman. Osim o promoviranju stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, drugog dana sastanka šefova diplomacija NATO-a će na dnevnom redu biti i stanje u Ukrajini i Gruziji, a razgovarat će se i o NATO-vom angažmanu u Afganistanu te poukama za buduće upravljanje kriznim situacijama.

NATO trenutno razvija novi strateški koncept koji bi trebao biti odraz globalnih promjena u sigurnosnom okruženju.

NATO 2030. je prema riječima glavnog tajnika Jensa Stoltenberga ambiciozni transatlantski program za obranu i sigurnost. Reforme uključuju jačanje političkih konzultacija među saveznicima, jačanje kolektivne obrane te jačanje otpornosti infrastrukture i opskrbnih lanaca./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
1 godina prije

Lijepo je imati dobre susjede

Gudi
Gudi
1 godina prije

Koji lik, da mu nije partijske tj.hdz knjizice, živio bi od skupljanja samoniklog zelja.

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Ova piše komentare na poskoku…ima pametnijih komentatora…čuj unitarizam…unitarizam je uzrok HRVATSKE izdaje Bosne i zajedničke SRPSKOHRVATSKE AGRESIJE SA KOLABORACINISTIMA…SVASTA

Duno
Duno
1 godina prije

Ama tipičan eu /us uvlačiguz, s njihovim svakodnevnim rječnikom.

Duno
Duno
1 godina prije

Ne zna. Papagaj i gotovo.