Published On: Sri, stu 3rd, 2021

GRLIĆ RADMAN: Dogovorom osigurati legitimno predstavljanje da tročlano Predsjedništvo bude refleksija BiH

Postoje pravila. Bit će dva izvješća – EU-a i našeg stalnog predstavnika za BiH koje će snažno intonirati funkcionalnost BiH na načelima duha i slova Daytonsko-pariškog sporazuma i nužnost promjene izbornog zakona.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je za Hrvatski radio situaciju u BiH.

On je komentirao zabrinjavajuće izvješće novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koje je predstavljeno u medijima. Schmidt upozorava na to da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo realna” mogućnost ponovnog sukoba. Tu je i Milorad Dodik koji prijeti odcjepljenjem.

Veto Kine i Rusije na izvješće visokog predstavnika za BiH

– Stanje u BiH je zabrinjavajuće i opasno onoliko koliko lideri sagledavaju to kao problem. Dobro ga je gledati kao opasnost jer to znači i predanost rješenju krize u BiH, kazao je Grlić Radman. Naglasio je kako je cilj i Hrvatske aktivno se angažirati kako bi se sačuvala integracije, cjelovitost, funkcionalnost i prosperitet BiH.

Radman ne vjeruje da će izvješće biti prezentirano jer postoji veto Rusije i Kine kojim se osporava legitimitet Christiana Schmidta. Dodao je kako se 90 posto tog izvješća odnosi na Dodika i na opasnost od njegovih najava odcijepljenja, a da problem Izbornog zakona nije dovoljno zastupljen.

Komunikacija s predsjednikom vezano za politiku prema BiH

Odgovarajući na pitanja kakva je komunikacija s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem vezano za politiku prema BiH Grlić Radman je odgovorio kako su “sve poluge vlasti u izvršnoj vlasti” i da to treba imati na umu.

– Mi smo parlamentarna demokracija. Vlada već 5 godina aktivno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH, politički i materijalno, financijski. Nama je u interesu da Hrvati u BiH ostanu i da su zadovoljni svojim položajem. Zbog kompromisa prošlih 20 godina Hrvati u BiH su dovedeni u ovu situaciju i ne smijemo dopustiti pasivno gledati njihov nestanak. Utjecat ćemo za ono što se Hrvati bore – jednakopravnost, konstitutivnost i legitimno predstavljanje u kolektivnim tijelima, kazao je.

Pantovčak, kazao je, nema neku ulogu, ona je protokolarna. Međutim, dobro je da se Pantovčak tu priklonio aktivnostima Vlade. Radi se o nacionalnoj politici i to pozdravljamo. “Aktivnosti Vlade su počele puno prije nego što je Zoran Milanović postao predsjednik i nakon što je on izgubio izbore 2015. godine”, rekao je.

Schmidt neće predati izvješće, je li to popuštanje Rusiji?

– Postoje pravila. Bit će dva izvješća – EU-a i našeg stalnog predstavnika za BiH koje će snažno intonirati funkcionalnost BiH na načelima duha i slova Daytonsko-pariškog sporazuma i nužnost promjene izbornog zakona.

Ministar je komentirajući prijedloge da bi o izbornoj reformi u BiH trebali raspravljati predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske s političkim čelnicima u BiH kazao kako su to prijedlozi predsjednika Milanovića “koji se sastaje s predsjednicima”. Naime, Milanović se sastao i s Miloradom Dodikom (op.a.).

– Put BiH je europski put, članstvo u NATO-u a mi kao članica gledamo da akteri u razgovorima budu oni EU i SAD, rekao je Radman. Za SAD je rekao da je puno angažiran.

Što točno treba učiniti?

Na pitanje ‘Što točno treba učiniti kako bi se problem riješio?’ Grlić Radman kaže: “Dogovorom osigurati legitimno predstavljanje da tročlano Predsjedništvo bude refleksija BiH uz mogućnost implementacije presuda EU suda za ljudska prava te Ustavnog suda i slučaja Ljubić”.

– To je sve moguće. Imate kombinaciju pridjeva bez imenica. Hrvat, Bošnjak, Srbin postaje – ‘hrvatski’, ‘bošnjački’, ‘srpski’ koji mogu birati predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda koji treba jamčiti opstanak hrvatskog naroda u BiH, rekao je ministar. Prva runda razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, dodao je.

Vezano za izjave Milorada Dodika o raspadu BiH kazao je kako ne vjeruje da je to uopće moguće jer se mora poštivati međunarodno pravo. “Svaki presedan bi vodio u nove presedane. Onda bi se time ugrozio međunarodni poredak. Nikome nisu u interesu nesigurnost i novi sukobi”, kazao je podsjetivši što su Hrvatska i BiH prošli devedesetih, gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
28 dana prije

Možda griješim, ali mislim da Radman nema kapacitet da se izbori za prava Hrvata u BiH.

Dunja
Dunja
Odgovori   Bojan
28 dana prije

Imao ne imao nek se govori o tome. Može li I Dodik? Ne znamo, ali on stalno o tome govori. Na kraju će se nešto i oteliti.

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

Nije istina da je bio veto , Amerikanci su ih dobro “nasamarili” , i cijelo vrijeme u prvi plan isticali važnost visokog predstavnika i zahvalnost na izvještaju naravno pokazujući tako pristranost u korist Bošnjaka i unitarizacije BiH na što su ih Rusi vidljivo ljuti upozorili

Dunja
Dunja
Odgovori   Anonimac
28 dana prije

Ma kurko su ih nasamarili. U zvaničnom izvješću nema OHR I Šmita, a što su kasnije pojedini pioni trabunjali ne pije vode. Ubuduće Dodik se hvata za zvanično izvešće UN i to se broji.

PokaYoke
PokaYoke
28 dana prije

/Željezo kovati dok je vruće/
Ali bojim se da opet mi nemamo čekića,naši “saveznici” ameri a pogotovo njemci rade protiv nas i nekog normalnog uređenja i funkcioniranja BiH kao properitetne države za djecu sa sve tri strane, jer je za nas prekasno,
Pročitajte malo strane medije, hrvate u BiH nespominje nitko.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   PokaYoke
28 dana prije

Amerikanci nikad nisu ni bili saveznici Hrvatske , o to su dokazali večeras potpuno pristrano stali na stranu Bošnjaka i “optužili” Hrvate u BiH kao “faktor destabilizacije” u FBIH

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   PokaYoke
28 dana prije

Nema HRVATA ni za nacionalnu manjinu…NJOFRINA dijaspora….ukakio se grlica ko pijevac…

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Šaćir soros
28 dana prije

To si smišljao cjelu noć ,da bi jutros ispao panglu.

never baklava
never baklava
28 dana prije

Radman – koji jal i kompleksaš, Bog te vidio?!

“Pantovčak nema neku ulogu, ona je protokolarna. Međutim, dobro je da se Pantovčak tu priklonio aktivnostima Vlade. Radi se o nacionalnoj politici i to pozdravljamo. Aktivnosti Vlade su počele puno prije nego što je Zoran Milanović postao predsjednik i nakon što je on izgubio izbore 2015. godine.”, tvrdi ministar MVP-a G.G. Radman.

Radman prvo obezvrijedi instituciju predsjednika svoje države, a zatim i samog predsjednika i istovremeno – bez zrna konstruktivne kritike – veličanje svoje stranačke vlade.

Jest Radmane – aktivnosti hadezeove Vlade počele su puno prije Milanovića. Zna to najbolje tvoj imenjak, sadašnji predsjednik Sabora RH, a tada ministar VP-a i pudlivca za svaku vlast, Gordan Jandroković Njonjo. Taj tvoj Njonjo je od Amera osobno primio čestitku za uspješno ušutkavanje obespravljenih Hrvata u BiH.

Radmane, sram te bilo bezlična maso od Plenković-bruxelleškog plastelina!

Last edited 28 dana prije by never baklava
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   never baklava
28 dana prije

Ma hajde ba više vi tzv sastavni ili konstitutivni narod tzv hrvati iz Bosne sa pravom nacionalne manjine stavite na spisak sta je to sto tražite…ako HOCETE da vjeciti predstavnik nacionalne manjine bude Čović i to se moze postići samo se neće pitati Bake… mozda ne mozete dobiti treći sramota je on počinje pored kuće u Fatime iznad Jajca JERE to je feudalizam……cudni su narod HRVATI rece Churchill UVIJEK nešto taraze a to što traže neznaju šta je to ali problem je što to hoće odmah..neće da budu gradjani hoće da budu nacionalna manjina a glumataju od države nacije i naroda..živio nas PREDSJEDNIK Komšić….sada će on sa Dodom opet njemu donijeti izbore…opasno je sa pljačkom NARODA otići iza stola kockanja ulog su GLAVE..

Dunja
Dunja
28 dana prije

Grliču, sve si dobro rekao. Daj malo konkretne angažiranosti Hrvatske u BiH. Vi to možete. Vi ste u EU i imate Njemačku iza leđa. Vi niste Srbija koja je pritisnuta sa svih strana

mpo
mpo
28 dana prije

Tko kaže da hrvatima u BiH treba ovaj ili onaj saveznik? Valjda je Republika Hrvatska naš saveznik. Dok se ne osigura legitimno predstavljanje ili uređenje u kojem hrvati imaju svoj entitet u BiH nema napretka prema EU ni nigdje drugo. Uvesti vize za građane Federacije BiH ako treba. Udarati tamo gdje boli a oni neka podmuklo jauču.
Dosta je bilo biti fin.

Ako Čović ne može istjerat Izborni zakon kakav treba da bude bolje da podnese ostavku i da u govoru o ostavci upozori srbe da ovo što se dogodilo hrvatima čeka i njih. Tada treba pozvati svoj narod i srbe da se međusobno ne sukobljavaju. Ostaviti bošnjake da se sami bore pa ćemo vidjet dokle će ih njihova borba dovesti.