Published On: Sub, stu 28th, 2020

GRLIĆ RADMAN: Čestim dolaskom u BiH potvrđujemo potpunu posvećenost Hrvatske Hrvatima u BiH

U Mostaru je danas održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, uoči predstojećih izbora u ovom gradu. Izaslanstva HDZ-a Hrvatske činili su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tomišak i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, dok im je u ime domaćina zahvalio lider HDZ BiH Dragan Čović, kazavši kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH.

U izjavi za medije osvrnuo se i na nedavne izjave dužnosnika povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u europsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovici naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će jamčiti legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda”, najavio je Čović.

Ministrica Tomišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Grlić-Radman je pozdravio napore po pitanju gospodarske i prekogranične suradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih dužnosnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini uopće.

“BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz lipnja, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmjeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Daytona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak. Ako već želimo BiH u EU i NATO-u, potrebne su nam europske vrijednosti i vladavina prava”, naveo je Grlić-Radman.