Published On: Thu, Jul 6th, 2017

GRGINA NAGRADA: Najbolji rukopisi Ervina Mujabašića i Stipe Odaka

Žiri u sastavu: Amir Brka, Tanja Stupar-Trifunović i Milo Jukić izabrao je najbolje rukopise pristigle na natječaj Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ za 2017. godinu.

 

U kategoriji proze najboljim je proglašen rukopis poslan pod šifrom „CobaltBlues“, čiji je autor Ervin Mujabašić, dok je u kategoriji poezije najbolji rukopis poslan pod šifrom „Marcipan“, čiji je autor Stipe Odak.

 

Mujabašiću i Odaku pripast će nagrada u iznosu od po 2.000 KM.

 

U kategoriji proze žiri je posebno pohvalio rukopis pod šifrom „Uzenjka“, autorice Nade Đerek, a u kategoriji poezije rukopis pod šifrom „435019“, autora Vinka Grubišića.

 

——————————

Ervin Mujabašić, slikar i pisac, rođen je u Tuzli 1979. godine. Diplomirao je 2006. godine na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli. Godine 2014. objavljena je njegova prva knjiga priča Apokrifi Simona Jakova, nagrađena na natječaju Fondacije za izdavaštvo Sarajevo. Dobitnik je i prve nagrade na natječaju za najbolju kratku priču XXX. „Susreta Zija Dizdarević“.

 

Njegove priče, pjesme i eseji objavljeni su u nekoliko antologija i na književnim portalima. Piše i slika u Živinicama, gdje radi kao portretist, sporadični nastavnik bosanskog jezika, freelance pisac i prevodilac. Član je PEN-a BiH.

 

Stipe Odak rođen je 1986. godine u Ljubuškom, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je diplomirao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Potom je završio specijalistički studij teologije i religijske znanosti na Katholieke Universiteit Leuven. Trenutno kao doktorand i stipendist belgijske zaklade za znanost radi na sveučilištima Leuven i Louvain la Neuve, gdje istražuje pitanja religije, identiteta i kolektivnih sjećanja. Dobitnik je nagrade „Goran“ za mlade pjesnike (2013.), nagrade „Kvirin“ (2014.) za najbolju zbirku pjesama mladih autora te nagrade „Tea Benčić Rimay“ za najbolju zbirku pjesama u prozi (2015.).