Published On: Ned, sij. 21st, 2018

Greške Hadžića na naplati: BiH platila skoro 2 milijuna KM Strabagu, dužna još pola

Nakon što je izgubila arbitražni spor u predmetu Strabag AG protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH, naša zemlja već je počela sa isplatom novca austrijskoj tvrtki. Kako je za Faktor potvrđeno iz Ministarstva financija i trezora BiH, ta institucija je u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH i nalogom Pravobraniteljstva BiH do sada isplatilo 940.000 eura Strabagu na ime glavnice i propisanih kamata sa danom isplate. ”Preostali dio obaveze koje treba isplatiti iznosi 361.685,61 eura odnosi se na tužiteljeve pravne i druge troškove koje je tužitelj avansno uplatio na ime troškova Tribunala i SSA”, pojasnili su iz ministarstva.

Drugim riječima, BiH će platiti skoro 2,5 milijuna KM zbog grešaka ministarstva kojeg je vodio Damir Hadžić, u to doba član SDP-a BiH. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u vrijeme dok ga je vodio Hadžić nije ispunilo svoj dio ugovornih obaveza kod pripreme izgradnje mosta na Savi kod Svilaja, tako da Strabag nije mogao na vrijeme početi izgradnju. Zbog toga je raskinut ovaj ugovor, a austrijska kompanija je pokrenula spor za naplatu odštete. Tužili su i Republiku Hrvatsku, ali se Hrvatska nagodila s Austrijancima i platila je manje.

Mlađan Mandić, pravobranitelj BiH, je već ranije za Faktor pojasnio da je “Bosna i Hercegovina izgubila ovu arbitražu pred ad hoc arbitražnim sudom u Beču”. ”Lokalne vlasti nisu tad izdale građevinsku dozvolu za most Svilaj, pa se bilo odustalo od izgradnje tog mosta bez razloga. Hrvatska je odmah platila odštetu Strabagu zato što njihove lokalne zajednice nisu odobrile potrebne dozvole. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u prošlom sazivu nije uradilo svoj dio posla”, kazao je Mandić za Faktor i dodao da je “pravno bilo jasno da ćemo izgubiti tu arbitražu”.

Ovim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH s upitom da li je ova institucija u međuvremenu provela internu istragu o čitavom slučaju te da li je itko odgovarao zbog ovog propusta. ”Odmah nakon saznanja, odnosno koncem 2012. godine, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je na 33. sjednici informiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine s cijelom situacijom vezanom uz nemogućnost početka gradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja, te zatražilo suglasnost za pokretanje postupka pred nadležnim institucijama.

Početkom 2013. godine, od strane Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine Ministarstvo je zatražilo provođenje istrage po ovom pitanju i dostavilo sve dostupne dokumente, sve u cilju utvrđivanja odgovornosti zbog kojih Strabag AG nije pravovremeno uveden u posao.

Dakle, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine u ovom predmetu postupaju po zahtjevu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo u potpunosti podržava rad navedenih institucija, kako bi se utvrdila odgovornost”, priopćeno je za Faktor iz ministarstva. Faktor se obratio Tužiteljstvu BiH s upitom dokle je stigla istraga u ovom slučaju, međutim nisu dobili nikakav komentar. –

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer