Published On: Uto, velj. 12th, 2019

GREŠKA SLAVNOG SOTHEBYS’A: Ukradena ‘Hercegovka’ na aukciji kao ‘alžirska djevojka’

ZAGREB – Poznata skulptura ‘Hercegovka’ Ivana Rendića u londonskom je Sotheby’su na prodaju ponuđena pod krivom atribucijom, kao ‘Bista alžirske djevojke’.

Nema razlike

Pogreška je i veća jer jedan od odljeva te skulpture, po svoj prilici, traži i Interpol s obzirom na to da je ‘Hercegovka’ 2008. ukradena i nije joj se ušlo u trag – s tim nas je otkrićem velike pogreške londonske aukcijske kuće upoznala Rumjana Meštrović, supruga sina Ivana Meštrovića, Mate. Aukcija je bila preksinoć, a ona je, kaže čekala do zadnje sekunde nadajući se da je možda pogriješila. Ali nije: pod aukcijskim brojem 51, na aukciji nazvanoj “Europska skulptura 19. i 20. stoljeća”, Hercegovka je uistinu prekrštena u alžirsku djevojku, a pripisuje se nepoznatom umjetniku 19. stoljeća. Po njihovoj procjeni, ona je rad talijanskog majstora. Razlike između te ove dvije skulpture nemoguće je uočiti.

Nadgrobni spomenik

Kod skulptura može postojati nekoliko odljeva. Prema podacima Moderne galerije u Zagrebu, postoje samo dva službena odljeva ‘Hercegovke’, no ne može se isključiti mogućnost da ih je napravljeno još, manje legalnim putevima.

Skulptura je izuzetno važna za hrvatsko kiparstvo, što potvrđuje i činjenica da je uvrštena i u stalni postav Moderne galerije u Zagrebu. Djevojka iz Hercegovine smjerno je pognute glave, a ljubitelje kiparstva oduševljava i meka modelacija na detaljima odjeće. Rendić je kipar koji je najradije portetirao nacionalnu tematiku. Kip datira u 1901. godinu. Nastala je kao nadgrobni spomenik.

Historički komad

– Riječ je o izuzetnom historičkom komadu – kaže Božo Majstorović, ravnatelj Umjetničke galerije u Splitu, koji je ovu skulpturu izložio na skupnoj izložbi najvažnijih skulptura.

Jasna Mrakovčić iz galerije Grubić podsjeća da se pogreške događaju i najvećim aukcijskim kućama: – Prije dvije godine njujorški Sotheby’s bio je ponudio u prodaju sliku za koju su naveli da pripada Benkoviću, a mi smo uz pomoć Sanje Cvetnić upozorili na pogrešku. Kip koji je bio ponuđen po cijeni između 15 do 20 tisuća funti, srećom, nije prodan. No, zato je šteta da nije prodan kip “Želja” velikog Tome Rosandića, koji je nuđen po početnoj cijeni od 20 do 30 tisuća funti.