Published On: Ned, ruj 6th, 2020

Grenel očitao lekciju novinarima: Znate li vi uopće gdje je Kosovo? Što uopće znate o Balkanu?

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenel naljutio se tokom konferencije za novinare povodom sporazuma koji je juče potpisan u Washingtonu zamjerivši im da nisu posvetili dovoljno pažnje tom pitanju.

Rekao je da su novinari u sali možda previše mladi za to što rade i da nije siguran ni da bi Kosovo našli na mapi.

Grenel je pokušao da podvuče važnost sporazuma, ističući napore koje je predsjednik SAD Donald Tramp uložio da za stol dovede predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera samoprograšenog Kosova Avdulaha Hotija.

“Možda ste premladi da biste razumjeli o čemu se radi u ovom pitanju. Možda bi stariji novinari trebalo da istupe i kažu: ”Ovo je velika stvar. Ovo je veliko pitanje”, rekao je Grenel, ističe B92.

Poručio je novinarima i da nije siguran ni da li znaju šta se uopšte događa izvan Washingtona.

Dopisnik Reutersa iz Bijele kuce, usprotivio se rekavši da niko od njegovih kolega nije došao da sluša predavanja.

Grenel je je na to odgovorio da je Balkan možda previše kompliciran problem za prisutne i predložio da odvoje malo vremena i porazgovaraju o ovom 21-godišnjem pitanju.

Slažemo se g. Grenelom u potpunosti. Naročito kad se radi o novinarima Reutersa, RFE-a, DW-a, kao i svih ostalih europskih kuća. Uostalom dovoljno je pogledati naslov u Spiegelu nakon što je radikalni bošnjački islamist, Komšić, treći put obesmislio predsjedničke izbore u BIH uz kampanju u kojoj se prijetilo silovanjem i nabijanjem na kolac.  Naslov je tada u Spiegelu bio: Pobjeda nacionalista i “umjerenog Komšića”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>