Published On: Mon, Nov 18th, 2013

Grčkoj Zlatnoj zori raste potpora nakon ubojstva članova

Potpora grčkoj krajnje desnoj stranci Zlatna zora porasla je nakon što su nepoznati napadači 1. studenoga ubili dva njezina člana, pokazala je to anketa ALCO-a za list Proto Thema. Zlatnu zoru podupire 8,8 posto anketiranih. To je povećanje u odnosu na 6,6 posto iz prethodnog istraživanja provedenog prošloga mjeseca, ali ipak ispod 10,8 posto, koliko je imala u lipnju.

Ta stranka, treća po popularnosti, izgubila je gotovo trećinu potpore nakon što je u rujnu ubijen antifašistički reper Pavlos Fissas, za što je okrivljen simpatizer Zlatne zore. Slijedio je vladin udar – čelnik Zlatne zore Nikolaos Mihaloliakos i petorica zastupnika optuženi su za pripadnost zločinačkoj skupini i u zatvoru čekaju suđenje.

Nakon toga, 1. studenoga, dvojica pripadnika Zlatne zore ubijena su pred stranačkim uredom u Ateni. Odgovornost za ubojstvo preuzela je dosad nepoznata militantna skupina ekstremne ljevice ‘Borbene narodne revolucionarne snage’. Lokalni izbori u Grčkoj održat će se u svibnju 2014., a parlamentarni se očekuju 2016.