Published On: Sat, Aug 1st, 2020

Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitiranje turskih serija na svom programu tijekom ljeta, kao odgovor na odluku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao kako je odluka donijeta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

On je objasnio kako je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitiranjem turskih serija tijekom ljeta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, donijeta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsjetimo, Erdogan je 10. srpnja potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državno vijeće poništio odluku donijetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošlog tjedna održana je i prva molitva u džamiji, a freske i svi kršćanski simboli bili su prekriveni zavjesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od UNESCO-a odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svjetskog naslijeđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.