Grci se ne odriču kave ni usred krize

ATENA – Iako su pogođeni jednom od najgorih ekonomskih kriza modernog doba, kava je za Grke i dalje prijeko potrebno gorivo za razmišljanje.
Usljed smanjenja mirovina i plaća, povećanja poreza i porasta nezaposlenosti, Grci su znatno smanjili troškove. Međutim, čini se da su malobrojni spremni odreći ledene kave (iced coffee), freddo ili frappe, koja košta između dva i četiri i pol eura u centru Atene, piše Reuters.
Agencija navodi da je to više nego što u prosjeku košta kava u Britaniji i konstatira da su kafići u prijestonici puni, što maskira metež u kojem se našlo grčko društvo.
“Grci su spremni da štede na sve ostalo, ali ne i na kavu. Posjećenost je stabilna”, kaže Kleantis Kanelos (34), menadžer prepune kafane “Old Flo” u dijelu Atene koji naseljava radnička klasa.
Reuters piše da ljubav Grka prema kavi datira odavno i da im je toliko nedostajala dok su bili pod okupacijom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu te da su mljeli i barili slanutak kao zamjenu.
U prodaji sada dominira ledena kava, ali će možda vratiti tradicionalnoj grčkoj kavi, koja košta do dva eura, piše Reuters.
Zatvaranje banaka i ograničavanje sume koja se može podići s bankomata je dodatno skresala potrošnju, a mogućnost totalnog financijskog kolapsa nakon referenduma znači da mnogi Grci ne znaju koliko će novca imati u džepu u ponedjeljak.
“Ne vjerujem da će Grci odustati od eura. Ako se to, ipak, desi, uvezena kafa poput espressa će definitivno poskupjeti”, kaže menadžer “Old Floa”.
“Opašće i kupovna moć gostiju. Možda će promijeniti navike i vratiti se tradicionalnoj grčkoj kavi i frapeu”.
Ankete pokazuju da su Grci gotovo jednako podijeljeni po pitanju prihvaćanja i odbijanja strogih uvjeta koje su odredili kreditori.
Najmanje 10 posto je neopredijeljeno, a neki razmišljaju uz kavu.
“Naravno da razmišljam i uz kavu”, rekao je Reutersu 45-godišnji hotelski radnik Markos Eftimopulos.
“Kako bih o tako važnom pitanju odlučio bez chat s mojim prijateljem ovdje, uz fini hladni frape? To uvijek radimo”, prenose Vijesti.me.