Published On: Uto, tra 11th, 2017

GRANJE SMO NA VJETRU: Balkan je sljedeće bojište Trumpa i Putina, tvrde američki mediji…

Dok su oči svijeta uprte u Siriju, američki mediji tvrde da će do obračuna SAD i Rusije doći ne na Bliskom istoku, već u Srbiji, Hrvatskoj, BiH ili Makedoniji.

Ruska vojska zaprijetila je da će u slučaju novih napada na Siriju američkoj vojsci odgovoriti silom, dok najcjenjeniji američki mediji tvrde da je rat dvije supersile neminovan, ali da će do njega doći naravno van njihovih teritorija. Ovaj put na Balkanu.

Američko bombardiranje sirijske zračne baze , opravdano kemijskim napadom sirijske vojske na pobunjenike u Idlibu, odnose Moskve i Washingtona dovelo je do točke pucanja i uništilo gotovo svaku nadu da će američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin naći zajednički jezik.

Koliko je situacija opasna, najbolje pokazuje priopćenje Zajedničkog zapovjednog centra Rusije, Irana i Sirije.

Pravo igralište

“Ono što su SAD uradile u Siriji prelazi sve crvene linije. Od sada ćemo odgovoriti silom na bilo kojeg napadača ili na bilo kakve daljnje napade. SAD znaju našu sposobnost za brzu i snažnu reakciju”, priopćio je Zapovjedni centar, dok je Putin poručio da su akcije SAD nedopustive.

Sve to dovelo je dvije zemlje na rub rata koji bi mogao uništiti cijeli svijet. Međutim, dok su oči planeta uprte ka Siriji, gdje sukob djeluje najvjerovatnije, američki mediji tvrde da je ipak veća vjerojatnost da će do sukoba supersila doći na Balkanu.

“Najveća vanjska prijetnja stabilnoj Europi je Putin. A Balkan je pravo igralište za loše glumce i postat će Putinov prioritet, zbog čega bi ga trebalo pratiti prije nego što se otrgne kontroli”, piše James Džej Karafano, američki analitičar, za ugledni američki magazin ” Nešenel interest “.

Provokacija sukoba

On tvrdi da Putin nema mnogo žarišta na kojima može isprovocirati Zapad.

“Balkan ima nekoliko žarišta koja bi Putin mogao iskoristiti za provociranje sukoba. Tu su tenzije na liniji Srbija-Hrvatska-Kosovo, nemiri u Makedoniji, sukobi u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnom moru. Za SAD bi sprječavanje ruskih pokušaja destabilizacije Balkana trebalo da budu prioritet “, piše on.

Mornarički admiral Michael Howard, šef Zapovjedništva NATO mornarice za Europu i Afriku, tvrdi da je trenutno rusko djelovanje u Mediteranu veće nego u vrijeme Hladnog rata i SSSR.