Published On: Sun, Aug 18th, 2013

Granični prijelazi s Hrvatskom – Berlinski zid za bh. državljane

“Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju za građane Bosne i Hercegovine, posebice pograničnih područja, granice su postale ‘Berlinski zid’ kao iz nekadašnjeg vremena Hladnog rata i podijeljene Njemačke na DDR i SRD, odnosno istočnu i zapadnu”, ističu u Stranci pravde i povjerenja (SPP).

Tim povodom iz Tajništva SPP-a su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem pozivaju nadležne da užurbano promjene međudržavne ugovore i ne daju, kako ističu, “licemjerne izjave kako treba nešto učiniti”  te kazne odgovorne za te propuste, jer  su, objašnjavaju u SPP-u, upravo isti i potpisali ugovor samo nekoliko mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU.

“Ljutnja i zabrinutost građana pograničnih mjesta su opravdana i upozorenja koja su davali prije 1. srpnja o velikim problemima, kada ih na žalost nitko nije slušao, potvrđuju da državna vlast nije servis građanima i da se cijelom slučaju pristupilo krajnje laički”, ocjenjuju u toj stranci.

Napominju kako su gospodarska šteta i gubitci na poljoprivredi ali i budućim migracijama mladih zbog nemogućnosti rada, školovanja i studiranja, a zbog tvrde granice i otežanog prolaska, dodatna šteta o kojoj nitko ne želi govoriti.

U SPP-u su mišljenja kako je nedavna posjeta državnog ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića Općini Čapljina i površne izjave koje su date samo još jedan dokaz da Vijeće ministara BiH ne radi dobro svoj posao.

“Licemjerno je prozivanje drugih za nastalu štetu, iako svi znamo da je za međudržavne odnose najodgovornije Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Državničke funkcije ne smiju biti folklorno slikanje i paradiranje, nego trebaju biti odraz stručnog rada i konkretnih rezultata, napominju u Stranci.

“Podržavamo zahtjeve mještana Gabela polje i svih koji žive u pograničnim dijelovima Bosne i Hercegovine i imaju ovakve zahtjeve”, napominju u SPP-u.

“Pučanima pograničnih područja”, smatraju u SPP-u, “nisu dovoljna obećanja kao da će se dogodine, primjerice napraviti autoput od Bijače do Međugorja, jer njima treba trenutačno rješenje, a i svi u Hercegovini znaju da je Međugorje prvotno turistička destinacija a ne poljoprivredni kraj, za razliku od, primjerice Čapljine”.

“Priča o brzom povezivanju Bijače i autoputa M-17 na trasi kod Počitelja, svima je jako dobro poznata kao i brojne opstrukcije oko ovog projekta. Nažalost, svemu se pristupilo jako površno i krajnje je vrijeme da se stvar uozbilji i omogući normalan život i promet ljudi i roba te komunikacije i otvorenog tržišta što je i osnovni aksiom slobodne trgovine i demokracije.

Također, dana su obećanja kako će jedan dio BiH postati, paradigma Savezna Republika Njemačka (SRD), ali ne da ćemo dobiti Berlinski zid i Demokratsku Republiku Njemačku i ruski DDR, napominju na kraju iz SPP-a.

FENA