Published On: Ned, kol 29th, 2021

Grand Prix 22. MFF-a filmu ‘Posljednja vrpca iz Bosne’

Film ‘Posljednja vrpca iz Bosne’, redatelja Alberta Sole iz Španjolske odlukom žirija osvojio je Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala, koji se od 25. do 28. kolovoza održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film ‘Heurtebise’, redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film ‘Moje tijelo’ talijanskog redatelja Michelea Penette.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Tiha Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveli su kako je Albert Sole uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne obitelji i strahotama rata.

Grand Prix 22. MFF-a filmu Posljednja vrpca iz Bosne - Grand Prix 22. MFF-a filmu

”Španjolski redatelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju povijesno relevantnih događaja”, navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – filmu ‘Moje tijelo’ redatelja Michelea Penette te filmu ‘Na liniji’, redatelja Alexa Goharia i Lea Mattiei.

Žiri je naveo kako u talijansko – švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života, te da redatelj vodi gledatelje vrlo jasnim stilskim i vizualno upečtljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija.

Grand Prix 22. MFF-a filmu Posljednja vrpca iz Bosne - Grand Prix 22. MFF-a filmu

Dokumentarac ‘Na liniji’, kako navode članovi žirija, ”vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sustav iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog podrijetla i deportira ih preko granice te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život.”

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju ‘Heurtebise’, redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske. Kako su naveli u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizualno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi.

”Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledatelja, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od 20 minuta razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji”, naveo je žiri.

Grand Prix 22. MFF-a filmu Posljednja vrpca iz Bosne - Grand Prix 22. MFF-a filmu

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film ‘Stipe’ te kratki igrani film ‘Pamet u glavu’ koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Robert Bubalo, producent festivala odjavljujući 22. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, istaknuvši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov.

”Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. No, u konačnici smo uspjeli ”, rekao je Bubalo.

Na 22. Mediteran Film Festivalu, koji se od 25. do 28. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film ‘Ljubav oko svijeta’, redateljskog para Anđele i Davora Rostuhara.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare