Published On: Pon, lip 28th, 2021

Granata je prekinula dječije snove: Bol nikada neće prestati

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe u danas je obilježeno 26 godina od pogibije tri djevojčice u Ulici Dženetića čikma 10. Prije 26 godina prekinuti su životi djevojčica od 9, 11 i 12 godina dok su se bezbrižno igrale ispred zgrade.
Tog dana tragično su stradale Sidbela Zimić (9), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12).

Geler

Granata ispaljena sa agresorskih položaja pala je ispred zgrade oko 18 sati, u vrijeme kada je obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa. Članovi porodica, prijatelji, delegacija Općine Stari Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992/1995. obilježili su godišnjicu zločina, poručivši da se ovaj i slični zločini više nikada i nikome ne ponove.


Sabrija Zimić, otac ubijene djevojčice Sidbele, kazao je da bol nikada neće prestati.


Imala je devet godina. Granata je pogodila šaht. Nju je pogodio geler. Umrla je na ženinim rukama. Prošlo je 26 godina, ali je isto kao da je danas bilo. Moja Sidbela danas bi imala 35 godina, imala bi svoju djecu, teško je. Najviše boli što još niko nije odgovarao za ovaj zločin, kazao je Zimić.
Njegova želja je da se nikada i nikome ne desi ono što se njima dogodilo.

Bez optužnica

Djeca nisu kriva. Ali ove zločine nikada ne smijemo zaboraviti i upravo zbog toga doveo sam troje unučadi da od malih nogu nauče šta se dešavalo, poručio je Zimić.
Da su djeca bila mete tokom opsade Sarajeva, smatra i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica.

Mi uvijek šaljemo poruku pravosudnim institucijama, zapravo Tužilaštvu BiH, da pokrene optužnice protiv onih koji su činili zločine tokom opsade grada i koji su odgovorni za 1.601 ubijeno dijete. Još nije podignuta nijedna optužnica, rekao je Grabovica.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x