Published On: Mon, Oct 14th, 2013

Gradonačelnik Sarajeva “službeno” obišao skoro pola svijeta

Gadonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ( SDU ) , koji već sedam mjeseci ne želi zasnovati radni odnos nego misli da taj posao može raditi usput , ne preza od kršenja najvišeg gradskog pravnog akta Statuta , kao ni od nepoštivanja najvišeg gradskog tijela Gradskog vijeća te od neodgovornog trošenja proračunskih sredstava na brojna putovanja u inozemstvo i zbrinjavanje podobnih po ugovoru o djelu , navodi se u anonimnom pismu koje je stiglo u redakciju ” Dnevnog avaza ” .

Išle i supruge

Ovo pismo je , kako navodi njegov autor , neka vrsta odgovora gradonačelniku Komšiću na nedavno sazvanu konferenciju za novinare , na kojoj je istaknuo kako je racionalizacijom službenih putovanja napravio uštede u proračunu .

– Istina je , ustvari , da su gradonačelnik , njegovi zamjenici i savjetnici prečesto na ” službenim ” putovanjima , i to nerijetko iu društvu svojih supruga . Tako su u ovom kratkom periodu obišli gotovo pola svijeta : Kinu , Italiju , Sloveniju , Vatikan , Austriju , Tursku , Ermeniju … Navodno , jedan od zamjenika uskoro planira i ” službeni ” put u Las Vegas – navodi se u ovom pismu .

Kada je u pitanju zapošljavanje , Komšić je izmjenom Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta postavio Elvira Hadžiahmetovića za vršitelja dužnosti tajnika Gradske uprave , čime je grubo prekršio Statut Grada .

– U Pravilniku je izbrisana stavka prema kojoj tajnik mora imati završen Pravni fakultet , jer je Hadžiahmetović politolog . Natječaj je raspisan putem Agencije za državnu službu i dogovoreno je da državna službenica Čelebija Arifhodžić ” namjesti ” siguran prolaz za Hadžiahmetovića , a zauzvrat je njena kćerka zaposlena u Gradskoj upravi . Tako gradonačelnik provodi svoju kadrovsku politiku – navodi se u pismu .

Za to da nadležna Kantonalna inspekcija nema primjedbe na nepravilnosti u Gradskoj upravi , tvrdi se u anonimnom pismu , brine se Hadžiahmetovićeva supruga , koja radi u toj inspekciji .

Osim Komšića i bliskih mu partijskih kolega , kao što su Miro Lazović i Emir Zlatar , koji su , kako saznajemo , njegovi redoviti pratitelji na putovanjima , i novoizabrani vršitelj dužnosti tajnika Hadžiahmetović već je obišao neke države i gradove na račun građana Sarajeva .

Unajmili vozilo

– On je sa svojom prijateljicom Merimom Hadžijabdić , također zaposlenicom Uprave , posjetio Makedoniju i Hrvatsku , a samo za potrebe njih dvoje , kako im ostatak izaslanstva ne bi smetao , v . d . tajnika unajmio je skupocjeno vozilo koje je sam vozio , i sve na račun proračuna Grada Sarajeva . Toliko o uštedama – navodi se u pismu upućenom našoj redakciji .

Komšić : ” Ja nigdje ne putujem ! “

Za komentar na ove optužbe pitali smo gradonačelnika Komšića , koji je sve to odbacio , kratko navodeći : ” Ma kakav ja , ja nigdje ne putujem ! ”

No , ovu njegovu tvrdnju nekoliko dana ranije demantirali su iz Pres – službe Grada , iz koje nam je , na naša pitanja o službenim putovanjima gradonačelnika , rečeno da nam ne mogu odgovoriti ” jer je gradonačelnik Komšić trenutno na službenom putovanju u Rijeci “