Published On: Sri, velj 26th, 2014

Gradonačelnik Imotskog osuđen na uvjetnu kaznu zbog lažiranja putnih troškova i

GRADONAČELNIK Imotskog Ante Đuzel osuđen je na kraju ponovljenog suđenja nepravomoćno na uvjetnu kaznu zbog prevare i krivotvorenja isprave. Radi se poznatom slučaju lažiranih troškova noćenja u zagrebačkom hotelu Westin iz 2005. i 2006. godine. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je Đuzela, tajnika Ivu Šućura i vozača Grada Imotskog Vladu Petrušića kako su iz gradske blagajne izvukli 35 tisuća kuna premda nisu noćili u Westinu.

Sudac napisao nerazumljivo obrazloženje oslobađajuće presude

Sudac Željko Gusić na prvom je suđenju oslobodio Đuzela i ostale koji su se teretili za prevaru u službi. Gusić se na objavi presude upeo objasniti kako nije najjasnije jesu li Đuzel i ostali službene osobe pa mu je prema tome ostalo i dvojbeno jesu li uopće mogli počiniti nekakvu nezakonitost u službi koju (ne) obavljaju te u konačnici jesu li se uopće mogli goniti za ovo kazneno djelo.

Zapelo je, međutim, sucu Gusiću s pisanim obrazloženjem presude koja nije prošla test Županijskog suda u Splitu. Drugostupanjsko vijeće zaključilo je da obrazloženje ne sadrži razloge s bitnim činjenicama pa je presuda ukinuta kao nerazumljiva zbog bitne povrede postupka.

Djelo počinio kao HSP-ovac, osuđen kao HDZ-ovac

Prevare u službi više nema u Kaznenom zakonu pa se sudac Gusić ovog puta nije morao mučiti s finesama. Brzinski je dovršio suđenje te prihvatio predložene sankcije. Za Đuzela godina zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Šućur i Petrušić osuđeni su, pak, na po pola godine zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Đuzel je nepravomoćno osuđujuću presudu dočekao kao HDZ-ov gradonačelnik. U doba kada su djela počinjena bio je u HSP-u.