Najveći problemi u Širokom Brijegu za Kraljevića su oni koji se tiču komunalne infrastrukture i svega što ide uz nju. Portal Radiosarajevo.ba objavio je novi tekst u seriji tekstova “Godinu dana nakon izbora”. Cilj ovih tekstova je da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika i gradonačelnika u prvoj godini mandata. Prema podacima popisa stanovništva […]

" />
Published On: Sub, sij 13th, 2018

GRADONAČELNIK GRADA KOJEG ŽELE UNIŠTITI A ON SAMO JAČA: 10 najvećih poduzeća u Širokom Brijegu generira 699,5 milijuna KM prihoda

Najveći problemi u Širokom Brijegu za Kraljevića su oni koji se tiču komunalne infrastrukture i svega što ide uz nju.

Portal Radiosarajevo.ba objavio je novi tekst u seriji tekstova “Godinu dana nakon izbora”. Cilj ovih tekstova je da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika i gradonačelnika u prvoj godini mandata.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, u Širokom Brijegu živi 29.809 stanovnika. Gradonačelnik Miro Kraljević (HDZ) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 6.650 glasova ili 68,21 posto. Njegov protukandidat Deni Ćorić (Hrvatski savez HKDU – HRAST) osvojio je 3.100 glasova ili 31,79 posto, podaci su Središnjega izbornoga povjerenstva BiH.

Gradonačelnik Miro Kraljević u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govorio je o rekonstrukciji i izgradnji infrastrukture i vodoopskrbe u Širokom Brijegu, obnovi školskih i sportskih objekata te ogromnom poduzetničkom potencijalu koji je prisutan u ovom gradu.

Miro Kraljević istaknuo je da najvećim potencijalima Širokoga Brijega smatra metaloprerađivački sektor, agroturizam i IT sektor, a otkrio je i prioritete.

Prioritet je nastavak izgradnje kanalizacijskih kolektora na urbanom području, kao i nastavak izgradnje i završetak vodoopskrbe. Također, daljnja izgradnja gospodarskih zona, obnavljanje gradskih ulica i uređenje užega središta grada te uspostava centra za upravljanje otpadom, istaknuo je Kraljević.

Kraljević ističe da su najznačajnija konkretna postignuća za njegova mandata realizacija projekta izgradnje kanalizacije na urbanom području.

Do kraja 2016. godine uloženo je 6 milijuna KM za ovaj projekt. Za projekt izgradnje vodovodne mreže do kraja 2016. godine uloženo je skoro 3,5 milijuna KM. Također, urađen je projekt rekonstrukcije i proširenje sustava navodnjavanja, odnosno ukupna vrijednost iznosi 5,000.000 KM. Završena je izgradnja zgrade Druge osnovne škole, za što je izdvojeno oko 5,000.000 KM. Izgrađena je nova autobusna stanica i izdvojeno je ukupno oko 1,000.000 KM, rekao je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, dodajući da je u prvoj godini mandata bio planiran i početak izgradnje pročistača, ali je zbog pravne procedure poništen natječaj.

Najveći problemi u Širokom Brijegu za Kraljevića su oni koji se tiču komunalne infrastrukture i svega što ide uz nju.

Našim većim završenim projektima jedan dio tih problema smo riješili, a onima koji su trenutno u tijeku i koji su planirani uskoro želimo potpuno zatvoriti priču, naglasio je Kraljević.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Što se tiče suradnje s ostalim lokalnim zajednicama, Kraljević je sa zadovoljstvom naglasio da se ona odvija gotovo na dnevnoj bazi.

Naravno, našu suradnju uvijek želimo širiti. Vezano za projekte, imali smo i imat ćemo suradnju, pogotovo prema fondovima EU u sklopu prekogranične suradnje, gdje smo trenutno u realizaciji jednoga projekta, govori Kraljević.

Širokobriješki gradonačelnik naveo je i da je u ovom periodu izgrađena zgrada Druge osnovne škole. Uz nju, obnovljene su OŠ Kočerin zajedno s područnim školama Ljubotići i Podvranić.

Na ovim školama urađene su termo fasada, krov i stolarija. OŠ Biograci je obnovljena (termo fasada, krov i otvori). Obnovljena je Prva osnovna škola, kao i područna škola Buhovo i Mala škola. Na njima su također urađene termo fasada, krov i otvori. Obnovljen je i opremljen Dom zdravlja. Od sportskih objekata urađena je nova školska i sportska dvorana u sklopu Druge osnovne škole. Konstantno ulažemo u sportske objekte i kolektive na cijelom području Grada. FEAL je otvorio novi proizvodni pogon, a uskoro se očekuje daljnje širenje. EZ Engineering je također otvorio potpuno novi objekt. Široki Brijeg danas ima oko 30.000 stanovnika i nalazi se među razvijenijim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Početkom 2017. godine imao je oko 7.400 uposlenih, što zorno pokazuje kako je Široki Brijeg ne samo kulturno i sportsko središte, nego i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke, naglasio je Kraljević.

Tijekom manifestacije “Večer s gospodarstvenicima”, tradicionalnoga susreta privrednika s gradonačelnikom Širokoga Brijega, prezentirana je privredna slika Širokoga Brijega.

Ako privredu Širokoga Brijega usporedimo s privredom ŽZH, vidimo da ona kreira 44,5 posto radnih mjesta u županiji i 43,1 posto županijskih prihoda. Na državnoj razini, izvoz predstavlja 14,1 posto prihoda, u Županiji Zapadnohercegovačkoj to je 17,6 posto, a udio od izvoza širokobrijeških poduzeća je 20,3 posto. Najvećih 10 poduzeća u Širokom Brijegu generira 699,5 milijuna KM prihoda, što je 55,6 posto prihoda svih firmi u Širokom Brijegu, te daju 1.867 radnih mjesta ili 32,2 posto zaposlenih u svim poduzećima u Širokom Brijegu, zaključio je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.