Published On: Sub, tra 2nd, 2022

Gradonačelnik Dubrovnika traži obustavljanje aktivnosti na izgradnji zračne luke u Trebinju

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i uredu predsjedatelja Vijeća Zoranu Tegeltiji povodom donošenja Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se “utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje”, a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. ožujka.

Gradonačelnik Franković podsjetio je da su, osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol), piše Slobodna Dalmacija.

– Izgradnja aerodroma spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju – stoji u dopisu gradonačelnika Dubrovnika Vijeću ministara BiH.

– Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja aerodroma imala na izvorište rijeke Omble – istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Naime, prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina, samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu, piše Slobodna Dalmacija./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
eagle
eagle
1 mjesec prije

dubrovnik stari serbski grad

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
1 mjesec prije

Da srpski je jer radite u Dubrovniku hebo vas onaj tko vas zapošljava !

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
1 mjesec prije

Još je stariji od kako ga momo i milo i VUCUREVIC iz Trebinja granatirase i zapalise 1991