Published On: Pet, stu 29th, 2019

Gradonačelnik Bihaća optužio je hrvatsku policiju da ulazi na teritorij BiH i vraća im isprebijane migrante

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u jučerašnjem je Otvorenom HRT-a optužio hrvatsku policiju da ulazi u bosanskohercegovački državni teritorij prilikom vraćanja migranata iz Hrvatske u susjednu BiH. Tvrdi i da “hrvatska policija migrante šalje kroz šumu bose, isprebijane, gladne i žedne”.

Na njegove tvrdnje odmah su reagirali načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno, te predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić. Obojica su demantirali Fazlićeve tvrdnje, a Jagić je rekao kako je priča o policiji koja tuče migrante kako bi radila puchback tek propaganda. “Ne uzimamo im novce, niti mobitele. Mi smo prolazni dio gdje oni žele proći. Molim sve organizacije da im kažu da se pridržavaju zakona u RH. Dogodila su se dva propucavanja u četiri godine. Ako je policajac u krajnjoj ugrozi ima pravo upotrijebiti oružje”, rekao je Jagić.

OPTUŽBE NA RAČUN VLADE

Sandra Benčić iz političke platforme Možemo rekla je da veliki dio policije svoj posao radi dobro i ne slaže se s primjenom sile, no da je ključni problem, uz pojedinačne slučajeve, to što je Vlada “u zamjenu za Schengen iznajmila naše policajce s plaćom koju je sramotno reći da štite granice bogatih zemalja EU-a”. Pritom je istaknula kako Hrvatska ne štiti svoju granicu na način na koji je štiti već to čini zato što su joj takve postupke naredile centralne zemlje EU.

“Vrh Vlade i vrh MUP-a je stavio policajca u situaciju u kojoj ne zna ponekad niti kako postupiti, a naređeno mu je da nitko ne smije prijeći granicu nezakonito. Pitanje je koliko je policija spremna ići u zaštiti centralnih zemalja EU-a. Nezakonit prelazak granice je prekršaj, a ne kazneno djelo. Jesmo li spremni pucati na ljude zbog prekršaja?”, pitala je Benčić.

TKO ĆE ODGOVARATI ZA MOGUĆI TERORIZAM?

Na njene navode reagirao je Ničeno koji je Benčić prozvao za politički istup te naglasio kako hrvatska policija čuva i svoju granicu i granicu EU. “Mi se nismo nekome prodali za novce kako bi za nekoga drugoga čuvali granicu”, ustvrdio je.

Načelnik Općine Mrkopalj, u kojoj je prije dva dana ranjen migrant, Josip Brozović pohvalio je rad policije navodeći kako čuvaju njegove građane, a novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab je naglasio da migranti prije prelaska granice svoje dokumente ostavljaju u Bihaću te da nije moguće utvrditi njihov identitet što bi moglo uzrokovati probleme. S obzirom na to postavio je i pitanje tko će odgovarati ako se dogodi kakav teroristički napad kad identitet migranata nije poznat.

RANJAVANJE MIGRANTA

Tema jučerašnjeg Otvorenog povezana je s događajem ranjavanja jednog migranta o kojem je policija izvijestila jučer. Podsjetimo, do ranjavanja migranta došlo je u okolici Mrkoplja. PU primorsko-goranska priopćila je da je policija tražeći ilegalne migrante zatekla nekoliko osoba te da je tijekom postupanja jedan od migranata u namjeri da spriječi policijskog službenika u obavljanju službene radnje, pružao aktivan otpor čime je skrivio opaljenje iz vatrenog oružja policijskog službenika.

Pritom je ranjen u desno rame, a policija je naknadno izvijestila i da će protiv njega podići kaznenu prijavu, prenosi telegram.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare