Published On: Sub, stu 11th, 2017

Gradonačelnica Barcelone: Katalonski pokušaj otcijepljenja je katastrofa

Gradonačelnica Barcelone u subotu je optužila smjenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da je stvorio “katastrofu” inzistiranjem na otcijepljenju te regije od Španjolske.
Samo nekoliko sati prije nego što bi trebala prisustvovati mitingu u katalonskoj prijestolnici koji organiziraju  katalonske stranke za nezavisnost, gradonačelnica Ada cola žestoko je kritizirala “neodgovorno” ponašanje Puigdemonta i njegovih istomišljenika koje je stvorilo političku krizu u Španjolskoj.

– Oni su izazvali napetosti jednostrano proglašavajući neovisnost koju većina građana ne želi. Obmanuli su građane za vlastite interese – rekao je Cola na sastanku s članovima njezine stranke.

Katalanski zastupnici najavili su 27. listopada nezavisnost regije nakon što je referendum izbačen iz Španjolske.

Regija je, međutim, duboko podijeljena u vezi s tim pitanjem, a protivnici neovisnosti tvrde da su referendum 1. listopada, koji je španjolski Vrhovni sud proglasio neustavnim, bojkotirali oni koji su protiv optcijepljenja.

Colau sam je protiv neovisnosti, ali tvrdi da podržava slobodni referendum o tom pitanju.

Secesionističke grupe u Barceloni pozvale su na masovne prosvjede u Barceloni u subotu protiv uhićenja nekoliko bivših katalonskih dužnosnika, koje je smjenila središnja vlada nakon objave neovisnosti, prenosi AFP.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x