Published On: Tue, Sep 5th, 2017

GRAĐENJE MOSTOVA: Što nam Vučić donosi u Sarajevo, grad kojim stoluje beogradska obitelj Jakić?

SARAJEVO – Kad predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, političar iz naroda koji ne postoji, i političar bošnjačkih korijena, prema tumačenju Bakira Jakića, porijeklom Beograđanina, u četvrtak bude došao u Sarajevo, bit će to njegova prva bilateralna posjeta BIH u svojstvu predsjednika i prva na tom nivou poslije šest godina, a da li će posjeta opravdati procjene da je riječ o prvorazrednom političkom događaju – moglo bi biti  jasno i prije nego što srpski predsjednik napusti Sarajevo.

Zvaničnici iz BIH već u susret Vučićevom dolasku ističu značaj posjete u kontekstu nastavka pomirenja, ekonomske suradnje, odnosa prema Srpskoj, te sveukupnih bilateralnih odnosa, a očekuje se da će biti riječi o zajedničkim projektima, stvaranju boljih političkih odnosa, ali i otvorenim pitanjima, kao što je pitanje granice.

Sam predsjednik Srbije je uoči odlaska poručio, ne prvi put, da Sarajevo vidi kao grad Bošnjaka. On je naime potcrtao da “odnose Srba i Bošnjaka smatra jako važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH”.

Time je implicitno kazao da je za njega BIH bošnjačko pitanje a RS srpsko. Dok je posjeta Sarajevu u cilju normalizacije odnosa s Bošnjacima. Nitko iz Sarajeva nešto se naročito nije niti pobunio na tu konstataciju. Recimo Srbin Dunović koji je za potpredsjednika FBIH izabran preglasavanjem Srba u FBIH. Zamislimo da je Vučić kazao kako u Mostar dolazi popraviti odnose Srba i Hrvata? Kakve bi bile reakcije Sarajeva?

“Ja to ne krijem i ja to stvarno mislim”. Vučić je dodao da je on Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

“Oni su važni i zbog Novog pazara, Sjenice, Tutina…”, ukazao je predsjednik Srbije i da, kako je ranije već govorio, ne bi imao ništa protiv da BiH gradi vrtiće i škole u tim mjestima i da nose ime Bosne i Hercegovine. Lijepo. I slatko.

Član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić smatra da je najvažnije što poslije dužeg vremena godina dolazi do posjete jednog predsjednika Srbije BIH.

On za Tanjug ocijenjuje da je na Sarajevu odgovornost što tih posjeta nije bilo ranije, jer je, kaže, Sarajevo nekoliko puta odbijalo i nalazilo razloge za otkazivanje posjete.

Zbog toga smatra da je Vučićeva posjeta “prvorazredni” politički događaj.

Ivanić kaže da se očekuje istinsko poboljšanje odnosa između Beograda i Sarajeva, a uvjeren je da će se to vidjeti i po načinu dočeka predsjednika Vučića.

Baš na taj momenat ukazao je ovih dana i ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak, rekavši da službeno Sarajevo Vučića treba dočekati na odgovarajući način i dostojanstveno poslije njegovog negativnog iskustva u Srebrenici, 2015, kada je, inače, Vučić bio napadnut, a počinioci do danas nisu pronađeni. I neće da se prijave u policiju.

Ivanić takođe kaže da bi sada bilo značajno da se pokrenu neke stvari koje su godinama stajale nedefinirane, a jedna od njih je – pitanje granica.

“Već 15 godina se zna gdje su granice, ali se taj sporazum ne potpisuje zato što je Srbija bila zaintresirana za nekoliko mjesta za razmjenu, a BIH o tome nije htela pričati.

Nadam se da će se stvoriti uvjeti u BIH da počne o tome da se razgovara, tako da je to samo početak”, kaže on za Tanjug.

Iako će, kaže, biti puno konkretnih i praktičnih tema, ne očekuje se priča o auto-putu Beograd-Sarajevo, jer o tome nema suglasnosti unutar BIH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Valentin Incko očekuje da će situacija poslije Vučićeve posjete Sarajevu biti još bolja.

Komentirajući pozitivno Vučićevu posetu, on je na isti način ocijenio i njegovu inicijativu za intenzivniju saradnju Srbije sa Srbima u međuzemlju i dijaspori.

Dobre poruke i novu etapu u odnosima Srbije i BIH očekuje i ministar vanjskih poslova Crnadak.

“Riječ je o posjeti od ogromnog značaja i za BiH i za Srbiju, odnosno za odnos dvije zemlje, međuzemlje, ali i bošnjačko-srpski dijalog. I sam ministar vanjskih poslova sveo je bilateraran posjet predsjednika Srbije Bosni i Hercegovini na priču o odnosima Srba i Bošnjaka. Zanimljivo.

 

Mislim da je on ( Vučić) kao jedan od stubova promocije jednog istinskog razumijevanja i istinskog približavanja naroda i zemalja u regionu veoma važan gost.

Ovo je jedna od najvažnijih poseta u poslednje vreme”, rekao je Crnadak za portal Klix.ba.

Glavni urednik novinske agencije FENA, sa sjedištem u Sarajevu, Dejan Jazvić ocijenjuje da bošnjačka strana možda i najviše očekuje od te posjete, jer vlada duboko uvjerenje da Vučić ima snažan utjecaj na predsjednika RS Milorada Dodika i “provlači se nada da bi on mogao da ublaži Dodikove stavove prema BIH”.

Takođe, kaže Jazvić za Tanjug, postoji nada će dolazak predsjednika Srbije podstaknuti rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i na neki način pomoći relaksiranju unutrašnjih nacionalnih i političkih odnosa u BIH.

“BIH je ušla u predizbornu kampanju za izbore iduće godine zbog čega su započete reforme i samo funkcionisanje vlasti zapalo je u svojevrsnu blokadu.

Postoji nada da bi Vučićeva posjeta mogla pozitivno djelovati i na unutrašnju situaciju u BIH”, rekao je Jazvić.

U Sarajevu ima mišljenja da Vučićeva posjeta ima dodatnu težinu zbog unutrašnjih previranja u BIH, a on sam je nedavno, na pitanje kako vidi sukob Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića, konstatoirao da je očigledno da postoje određena trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, ali da kao predsjednik Srbije ne bi to da komentira. Eto postrojba El Mudžahid na prste jedne ruke ubijala je samo Hrvate. Srbe nije.

 

Cilj Srbije je, kako je poručio, da ima dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da zna šta se zbiva.

“Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjackim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, posjeta Sarajevu imat će smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civiliziran i pristojan, kao način rješavanja srpsko-bošnjackih problema.

Inače, Vučić je u Sarajevu bio u ožujku ove godine kao predsjednik Vlade Srbije, gdje je sudjelovao na samitu premijera Zapadnog Balkana.

On se sa članovima Predsjedništva BiH tijekom premijerskog mandata više puta sastao na međunarodnim skupovima, a bio je i dva puta u Mostaru na privrednom sajmu i u Srebrenici na komemoraciji žrtvama ratnog zločina.

S druge strane, članovi Predsjedništva BIH bili su na Vučićevoj inauguraciji u Palači Srbije, a bošnjački član Bakir Izetbegović rekao je tada da sa predsjednikom Srbije nastavlja istu, otvorenu politiku koju su vodili dok je on bio premijer, dodajući da su još tada obećali da će raditi na popravljanju odnosa dvije zemlje i dva naroda – srpskog i bošnjačkog.

Inače Vučića je prema protokolu dužan dočekati Predsjedavajući predsjedništva BIH – Hrvat, Čović. Nadamo se da neće zasmetati u popravljanju narušenih odnosa. I da će pomoći dijalogu.