Published On: Pet, lip 7th, 2013

Građanski Ustav u BiH moguć tek u dalekoj budućnosti

SARAJEVO – Ustavno uređenje je toliko složeno da je postalo ozbiljan problem za funkcioniranje BiH, kazao je jučer Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na tribini “Ustavne reforme i nacionalno pitanje u BiH” koju je organizirao Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednik HDZ-a BiH, kako prenosi Večernji list, fokusirao se na trenutačnu društveno-političku situaciju u BiH koja je, prema njegovim riječima, u totalnom zastoju.

-Zastoj se zrcali u mnogim elementima funkcioniranja u BiH, a dodatno ga opterećuje teška gospodarska kriza prouzročena recesijom u svijetu, kazao je Čović i dodao kako BiH može funkcionirati samo u slučaju da se postigne jednakopravnost tri konstitutivna naroda i građana u BiH.

-Tko uspije povezati ova dva modela, to će biti veliki uspjeh. Iako smo na tome do sada radili dosta, uvjeren sam da možemo transformirati BiH, samo je pitanje koliko smo politički ambijent učinili boljim, naglasio je lider HDZ-a BiH.

Dodao je kako u ovom trenutku nije moguće građansko rješenje u BiH, ali to ne znači da je nemoguće za dvadesetak godina.

Govoreći o ustroju BiH s tri razine vlasti, državnom, srednjom, i onom na razini općina i lokalne uprave, Čović je kazao da je to njegova vizija ustroja BiH, te se osvrnuo i na nedavna ponuđena rješenja stručnog tima i američke administracije, vezano uz rekonstrukciju FBiH.

-Treba detaljno vidjeti što se u tim rješenjima nudi. Ima dosta toga što je prihvatljivo, ali ima i nekih stvari koje nisu, rekao je.

Govoreći o funkcioniranju vlasti zadnjih nekoliko godina, rekao je kako je ova garnitura političara iscrpila sva moguća rješenja za BiH te da bi konačno trebalo izabrati jedno i postići zajednički dogovor.

Kada je u pitanju rješenje hrvatskog pitanja u BiH, Čović je kazao da je uvjeren kako u BiH neće biti napretka sve dok se ne riješi ustavno pitanje Hrvata, a to je jednakopravnost.

– Jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva, kazao je Čović te se osvrnuo i na ustroj Mostara. Rekao je da Mostar ne smije biti grad slučaj.

– Ako postoji zakon prema kojemu su ustrojeni ostali gradovi u FBiH, to se mora odnositi i na Mostar, kazao je Čović.

 

http://dnevno.com.ba