Published On: Sun, Jan 14th, 2018

GRAĐANSKI SAVEZ: Pozivamo SDA da spremi Bošnjake na rat, međunarodna zajednica nas više ne podržava

Građanski savez (GS) smatra da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen kao nikada od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, priopćeno je iz te stranke.

Naime, izvješće Žurnal.info, koji je potvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, o dolasku paravojnih formacija iz Srbije je nažalost dokaz da je raspad pravnog poretka uspostavljenog u Dejtonu počeo, tvrdi GS.

“Mi u GS-u bismo bili jako sretni da možemo javnosti poručiti da mirno spava i da će sve biti u najboljem redu. Međutim, s obzirom na povijest naše zemlje i dokazano zločinačke namjere susjeda, takvo nešto ne možemo reći.

Pravni poredak u kojem živimo u zadnje 22 godine ovisi od spremnosti velikih sila koje su jamčile njegovu provedbu, posebno njegov sigurnosni i vojni aspekt. S obzirom da su međunarodne snage na povijesnom minimumu i da nemaju kapacitet, niti želju da se suprotstave paravojnim formacijama koje režim Milorada Dodika koristi kao pretorijansku gardu, važno je da oni koji vole BiH budu spremni na najgori i nažalost, najrealniji scenarij”, kažu u GS-u.

U tom smislu, GS poziva vladajuće stranke, posebno SDA koja ima kontrolu nad ključnim polugama vlasti, da počnu s pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema kontrolu.

“Važno je da javnost ima u vidu da su Oružane snage BiH nažalost gotovo u potpunosti podijeljene i neutralizirane.

Konačno, potrebno je da spalimo iluzije o tome kako će neka od zapadnih zemalja uraditi bilo šta da nam pomogne u odbrani od onoga što smo imali priliku gledati na ulicama Banje Luke 9. siječnja kada su Milorad Dodik i njegova bulumenta slavila genocid.

Na kraju, pozivamo SDA da shvati da su međunarodne okolnosti potpuno drugačije nego u razdoblju od kraja rata do prije nekoliko godina. Potrebno je da dio novca koji su pokrali od naroda počnu trošiti na lobiranje zapadnih vlada s ciljem spriječavanja da nam se u najmanju ruku uvede novi embargo na oružje kao što je to bio slučaj 1991. godine”, poručuju iz GS-a.