PSEUDOGRAĐANSKI NACIONALPAPCI vrište na sporazum kojim će biti dokinuto preglasavanje Hrvata

Bošnjacki kriptonacionalisti i njihovi poslušni kalajevci koji po noćnim terevenkama smišljaju novu bh naciju,  mafijaški korpus ugojenih dosadnjakovića poput Darka Brkana i sl.  koji se već godinama krije iza javno financiranih “NVO” udruga, pozivaju javno “u ime prava” na kršenje normalnih političkih praksi u višenacionalnim državama da gornji domovi parlamenata budu što reprezentativniji. Ironija je u toliko veća, a cinizam odvratniji što mnoge od NVO mafijaških ćelija u svojim imenima nose pridjeve koji govore o ljudskim pravima. Kršenja ljudskih i  kolektivnih prava BH naroda, ismijavanje ZAVNOBIH-a i sl. pri tome  ih ne zanimaju. Iako je ovakvo djelovanje tih udruga protuustavno budući da javno zagovaraju nedemokratska i neustavna rješenja niti jednoj od ovih postmodernih pseudonacionalističkih udruga u službi velikobošnjačke ideje nacije države još uvijek nije zabranjen rad.

 

Iako se kroz priopćenje provlači šupljačenje o pravima građana nemoguće je da  “nabiguzice” koje su obišle pola svijeta i skršile milijine maraka donacija ne znaju koliko svjetska liberalna teorija uvažava grupno-specificna prava (Domove naroda npr.) kako bi postigla pravednije društvo od liberalno-građanskog modela koji u višenacionalnim državama dovodi do diskriminacije.

 

Sporazum o ustavnim promjenama koji su najavili predstavnici dva HDZ-a, za koji tvrde da imaju podršku SDP-a, predstavlja korak nazad u smislu implementacije standarda iz Europske konvencije o ljudskim pravima, saopćeno je iz Udruženja Zašto ne.

“Prema izjavama zvaničnika HDZ-ova, tri konstitutivna naroda postaju izborne jedinice na osnovu rezultata budućeg popisa stanovništva. U praksi bi to značilo da stotinjak hiljada birača iz ZHK i HNK ima mogućnost da izabere dovoljno članova hrvatskog kluba u Domu naroda FBiH da blokira donošenje odluka u BiH na isti način na koji to danas rade predstavnici Republike Srpske zloupotrebljavajući mehanizam entitetskog glasanja.Ovaj sporazum bi u praksi značio da se u BiH građanski identitet potpuno zatire zbog činjenice da bi glas u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Travniku i Bihaću vrijedio nekoliko puta manje nego glas u Širokom Brijegu. U smislu građanskih prava, ovo rješenje bi predstavljalo veći korak unazad nego uvođenje trećeg entiteta, za koji se HDZ-ovi otvoreno zalažu. Pored regionalne diskriminacije, ovo rješenje dodatno povećava diskriminaciju prema građanima BiH koji ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, ili naprosto ne žele da se njihova politička i građanska prava uvjetuju etničkim opredjeljivanjem”, navodi se u saopštenju Udruženja Zašto ne.Članovi udruženja zatražili su da se razgovori o ukidanju diskriminacije iz pravnih normi u BiH vode transparentno, uz prisustvo predstavnika Vijeća Europe, Venecijanske komisije i predstavnika civilnog društva iz BiH.”Ukoliko se HDZ-ovi i SDP ogluše na naše zahtjeve, to bi moglo dovesti i do kampanje civilnog društva da građani bojkotuju popis koji bi doveo do produbljivanja diskriminacije i potpunog potiranja mogućnosti da u BiH građanski identitet dobije jednak tretman kao i etnički. Naš stav je da je Bosna i Hercegovina više nego prosti skup tri etnička plemena, što presuda Sejdić-Finci i potvrđuje, i zato smo spremni na otvorenu konfrontaciju sa predstavnicima etničkih stranaka koje žele konačnu podjelu BiH”, navedeno je u saopštenju kojeg su potpisala i sljedeća udruženja:

Oštra nula (Banja Luka)
Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)
OKC Abrašević (Mostar)
Revolt (Tuzla)
Kult (Sarajevo)
Eurorom (Tuzla)
Centar za ljudska prava (Sarajevo)
UG Zašto ne (Sarajevo)
ACIPS (Sarajevo)
Fondacija Ekipa (Sarajevo)
Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena (Sarajevo)
UNSA Geto (Banja Luka)
Pokret Dosta
Antifašistička akcija BiH
Pravni institut u BiH (Sarajevo)
Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)
Sarajevski otvoreni centar
Fondacija Centar za javno pravo (Sarajevo)
Akcija građana (Sarajevo)
Dervo Sejdić
Borka Rudić