Published On: Pet, stu 1st, 2013

Građani spremite se: Počinje kontrolni popis stanovništva

Postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, kućanstava i stanova počinje sutra i završava se 10. studenog.

Kontrolori će anketirati oko 50.000 osoba u oko 16.000 kućanstava u 107 općina i 240 popisnih krugova, svaki dan od 9.00 do 21.00 sat, uključujući i vikend.

Cilj postpopisne ankete je da se analizom usporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni sudjelovati u postpopisnoj anketi i da daju potpune i točne podatke kao što su davali i tijekom popisa.

Postpopisna anketa je definirana u Zakonu o popisu tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka, vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i kada su u pitanju kaznene odredbe, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U oba obrasca KP-2 (upitnik za domaćinstvo i stan) i popisnica KP-1 (za osobe) biti će po 16 pitanja. U KP-2 obrascu su pitanja vezana za osnovne osobine stambene jedinice i kućanstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u KP-1 pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike (obrazovne, ekonomske i druge).

Za jednog člana domaćinstva treba tri puta manje vremena u odnosu na vrijeme koje je bilo potrebno tijekom popisa. U izabranom popisnom krugu neće se anketirati/popisivati svi građani već samo članovi kućanstava izabranih metodom slučajnog uzorka.

Točnije, popisivati će se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu. Podaci iz Postpopisne ankete će se čuvati kao službena tajna u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

HB