Published On: Sri, kol 4th, 2021

Građani Sarajeva redovno prljaju grad! Otpad se može i propisno odlagati

Vera Arnautović, v.d. direktora KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo početkom 2021. godine uputila je nadležnima inicijativu za rješavanje problema održavanja javne higijene svim općinama u Kantonu Sarajevo. Povodom nedavnih problema u Kantonu Sarajevo (dječiji park posut motornim uljem, nepropisno odloženo kurbansko meso, nagomilanon smeće,..), posjetili smo direkciju KJKP “RAD” i raspitali se o trenutnom stanju u Sarajevu.

“Potrebno je da nam se ispred mjesnih zajednica dostavi izvještaj o registrovanim problemima na svojim teritorijama, a koji se odnose na loše stanje javne higijene, problematične lokacije za prikupljanje otpada, postojanje divljih deponija u blizini naselja, zapuštene i prljave javne površine i slično”, napisala je u inicijativi Arnautovićka, tokom mjeseca februara. Iz preduzeća RAD napominju da je ta inicijativa pokrenuta kako bi se ostvarila što efikasnija saradnja sa lokalnim zajednicama i na taj način omogućilo građanima da žive u boljem, ljepšem i sigurnijem okruženju.

Mora se napomenuti da kantonalna i gradska komunalna inspekcija za fizička i pravna lica na osnovu sačinjenih zapisnika i službenih zabilješki vrši izricanje kazni za kršenje Zakona o komunalnoj čistoći – navodi nam pred početak snimanja Mirza Ramić, portparol ovog preduzeća.U Sarajevu su prisutne i ekipe komunalnih redara koje u skladu sa Zakonskim ovlaštenjima svakodnevno od ponedjeljka do subote u dvije smjene, uključujući nedjelje i državne praznike kada su organizovane dežure, vrše kontrole održavanja čistoće kao i zaštite čistoće na javnim površinama na području Kantona. To čine na osnovu odredaba Zakona o komunanoj čistoći (Sl. novine KS 14/16; 22/19) – navode iz KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo, navela nam je pred početak snimanja Mirna Stanković – Luković, uposlenica koja je zadužena za komunikaciju između građana i RAD-a.


Iz preduzeća RAD navode da detalje o odvozu kabastog otpada sa područja Kantona Sarajevo, svi građani kojima je potrebna usluga,  informacije mogu dobiti na Facebook stranici KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo, web stranici ili u svojim mjesnim zajednicama – saopćeno je iz KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo.


“Zahvaljujemo se građanima na informacijama. Ovakve ili slične situacije molimo da prijavite na Eko-telefon 033 660 000 ili na viber broj 062 002 244”, naveli su iz RAD-a.


Za kraj razgovora, Mirna i Mirza su nam naveli kako je  služba komunalnih redara vršeći redovne poslove i zadatke u periodu od 01.01. do 31.12.2020. godine izvršila 22.258 različitih pregleda i intervencija na terenu. Od toga 6.385 kontrolnih pregleda i usmenih intervencija, a sačinjeno je 3.115 zapisnika i službenih zabilješki, a od toga nadležnoj kantonalnoj i gradskoj komunalnoj inspekciji proslijeđeno je 1.762 zapisnika na dalje postupanje navodi se u saopćenju.NOVINAR: Amer Mujezinović l source.ba
KAMERMAN: Kenan Ćemo

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x