Published On: Uto, stu 17th, 2020

Građani Ilijaša uz povike i uvrede “ispratili” kamion s glasačkim listićima, sumnjaju na izbornu prijevaru u režiji SDA

Kamion s glasačkim listićima napustio je Ilijaš uz dobacivanja i skandiranja građana koji su smatrali da se danas u ovom mjestu desila malverzacija ili pokušaj krađe pobjede kandidatu “Četvorke” Amaru Dovadžiji.

Kamion s listićima će materijal prebaciti u Sarajevo, odnosno u Centar za brojanje u Zetri gdje će biti procesuirani kako je i predviđeno.

Stotine građana okupilo se večeras ispred zgrade Općine Ilijaš kako bi izvršilo pritisak na Općinsko izborno povjerenstvo zbog navodnih malverzacija prilikom brojanja glasova.

Kako je ranije kazao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, došlo je do kočenja procesa brojanja, posebno kada su u pitanju listići birača iz izolacije, sumnjiv je i prevelik broj nevažećih listića te sama činjenica da je Fazlić prestigao Dovadžiju, piše Klix.ba.

Okupljanje građana je zapravo kulminacija današnjih događaja koji su uzrokovani preokretom u vodećoj poziciji kada je u pitanju načelnik općine.

Naime, Amar Dovadžija ispred Četvorke sinoć je proglasio pobjedu na osnovu neslužbenih rezultata, a današnji službeni podaci koje objavljuje SIP BiH naklonjeni su Akifu Fazliću iz SDA.

Prema presjeku u 17 sati, Fazlić vodi s 24 glasa razlike. Nedugo nakon objave ovih rezultata koji nisu konačni veći broj građana naklonjenih Narodu i pravdi, čiji je Dovadžija kandidat, počelo se okupljati ispred općine gdje se broje glasovi.

Iz NIP-a se tvrdi da je SDA pokušala “manipulirati glasovima”što je prema njihovim riječima rezultiralo prevratom u vodstvu , ali tvrde je u Ilijašu uspostavljena svojevrsna straža kako bi se osiguralo da brojanje protekne legalno./HMS/