Građani hvataju pse lutalice i vežu ih pred zgradom općine

bigger (32)Grupa nezadovoljnih građana Visokog blokirala je danas vozila i dio zgrade Općine Visoko psima lutalicama koji su privezali za automobile, ograde i ulaze, javljaju lokalni portali ViPpromo i Visoko.co.ba.

Ova grupa se samoinicijativno okupila i automobilima dovlače pse koje sami hvataju. Oni osuđuju lokalnu vlast za nepoduzimanje adekvatnih mjera za uklanjanje pasa i pored održanih protesta.

Iznervirani građani su također spomenuli da su imali lokaciju za azil u mjestu Čifluk, selo Kralupi, i zahtjev prema Općini Visoko i ZDK, ali su sada saznali da od toga nema ništa, te da se pregovara sa drugim ljudima.


Do večeras se predviđa da će općinski parking biti pun pasa lutalica koji imaju hranu i vodu, ali na konopcu postaju sve nervozniji.

Već duže vrijeme u Visokom se vodi polemika oko rješavanja ovog sada već ozbiljnog problema. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća također se raspravljalo o ovom problemu i sve je završilo sa tzv. “markiranjem” opasnih pasa lutalica, ali to očito nije bilo dovoljno.

Zato inicijatori ove ideje imaju namjeru ispred Općine zadržati ove pse, redovno ih hraniti i čekati da odgovorni počnu ozbiljno rješavati ovaj problem.