Published On: Čet, tra 11th, 2013

GRAĐANI AHMIĆA: Predrag Lucić veličao je zločin u Ahmićima a Bahtijar je tome pljeskao…

Udruženje građana žrtava rata ’92.-’95. “16. april” iz Ahmića izdalo je priopćenje za javnost povodom “izvedbe koja se pojavila na internetu, a na kojoj je snimak pjesme “Ići, mići, Ahmići” hrvatskog novinara i književnika Predraga Lucića od 22. februara 2013. godine”.
Iz ovog udruženja poručuju da ne prihvataju ovakav način ismijavanja zločina i zločinaca koji su počinili jedan od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.
S druge strane, Lucić u izjavi za naš list kaže da je iz svega što je do sada radio valjda jasno da on ne veliča nijedan zločin.
– To nije satira o zločinu, već je satira o odnosu prema zločinu, odnosno ne samo o odbijanju suočavanja već, naprotiv, o negiranju i veličanju zločina – kaže Lucić.
Inače, u saopćenju se navodi da je performans ove “nimalo ukusne satire” održan u sklopu promocije nove poetske zbirke Lucića pod nazivom “Mjesec iznad Splita” u prostorijama Muzičkog centra “Pavarotti” u Mostaru.

– Preživjeli i porodice žrtava jednog od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u protekloj agresiji na BiH ne prihvataju ovakav način satiričnog ismijavanja zločinaca iz vlastitih redova naroda kojem pripada Lucić, pri tome se ne obazirući na senzibilitete preživjelih žrtava i porodica nevino stradalih – navode iz Udruženja “16. april”.
Također, poručuju da, bez obzira na kredibilitet Lucića i njemu sličnih glasnih kritičara tadašnjeg hrvatskog režima, zločin ne može biti predmet satire, posebno u okolnostima dominantnog odbijanja suočavanja većine sa zločinima iz prošlosti i odbijanja odgovornosti za one koji su počinjeni u ime te većine.

Navijački slogani

– Smatramo da niko nema pravo poigravati se osjećajima žrtava i preživjelih, posebice u apsurdnim okolnostima Balkana, gdje takve ideje, zbog izostanka zdravih procesa suočavanja s prošlošću, po pravilu završe kao uvredljivi navijački slogani i parole huligana i fašista – poručuju iz ovog udruženja. avaz.ba
Napomena: Zločin u Ahmićima načinile su zločinci, koji su bili pripadnici HVO-a što je u Haagu i dokazano u slučaju Blaškić. Zločinci koji su na taj način ukaljali ugled HVO-a kažnjeni su. Zločin nad civilima u Trusini jednako stravične i grozne koji su počinile snage Armije BIH dogodio se isto jutro. Do danas je kažnjena tek jedna osoba. Hrvatska javnost u BIH i RH osudila je zločin u Ahmićima. Godinama nakon tog zločina u svim krajevima HRHB paljene su svijeće u čast žrtava Ahmića. Predsjednik Josipović išao se pokloniti žrtvama Ahmićima na samo mjesto zločina. Niti jedan predsjednik izabran od strane Bošnjaka do danas se nije poklonio žrtvama Trusine. Trusina je u RH javnosti potpuno nepoznat pojam. Ahmići nisu. Predrag Lucić nije napisao još niti jednu satiru o hrabrom djelovanju patriotske vojske ABIH koja je duboko unutar svog terena branila BIH od njenih građana civila. Na način da ih je ubijala ili čistila iz BIH.