Published On: Sri, lis 25th, 2017

Grad Sarajevo je podiglo spomen ploču ratnom zločincu, a žrtvama – srpskim i hrvatskim civilima nikada

 

Iako Grad Sarajevo ima političku i moralnu odgovornost suočavanja sa ovim zločinom još uvijek ne postoji spomen – obilježje stradalim civilima na Kazanima

Sutra je godišnjica stradanja civila na Kazanima.

 

Ovaj zločin počinili su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Topalović se smatra odgovornim za ubistva hrvatskih i srpskih civila u Sarajevu koje je on sa pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gdje su bacana tijela ubijenih.

Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od deset mjeseci do deset godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH. Topalović je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) je prva organizacija civilnog društva koja je u Sarajevu organizovala 2014. i 2015. godine ulične aktivnosti. Iako je to uzburkalo javnost i otvorilo mnoga pitanja vezana za ovaj zločin, također, dalo je i podstrek za civilno društvo i političke strukture da se počnu aktivnije baviti ovim pitanjem.

Također, podsjećamo da je 2016. godine UDIK objavio i publikaciju naziva Ratni zločin na Kazanima – presude u okviru koje je objavio dokumente presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, a cilj dokumentiranja bio je jasnije predočavanje presuda sudova za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali i sprečavanje mogućnosti manipulacije presuđenim činjenicama u vezi osuđenih ratnih zločinaca. Knjiga je naišla na veliko interesiranje javnosti, te je podijeljena u rekordnom roku. U planu je i drugo izdanje ove publikacije.

Iako Grad Sarajevo ima političku i moralnu odgovornost suočavanja sa ovim zločinom još uvijek ne postoji spomen – obilježje stradalim civilima na Kazanima. Usprkos brojnim inicijativama i obećanjima političara porodice žrtava još uvijek čekaju na spomen – obilježje. Tim povodom, koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić izjavljuje:

„Možemo reći da su Kazani najveća mrlja Sarajeva u opsadi, ali i grada koji je u poslijeratnom periodu dozvolio podizanje spomen – ploče ratnom zločincu Caci na zidu zgrade Osnovne škole ‘Edhem Mulabdić’ u Starom Gradu.

Da stvar bude gora, Mušan Topalović je sahranjen pored Alije Izetbegovića, što nam daje priliku da pomislimo da je nagrađen za svoje zločine. Samo distanciranjem i podizanjem spomenika u centru Sarajeva u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina na Kazanima, može se skinuti mrlja sa sarajevske ratne prošlosti. Ovim putem pozivamo odgovorne strukture vlasti u Sarajevu da uklone spomen – ploču na zidu škole, ali i da konačno održe svoja obećanja i izgrade spomenik u gradu Sarajevu kako zaborav, negiranje i ne obilježavanje zločina na Kazanima ne bi ovaj zločin učinili još većim i strašnijim.“

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Arhiva/md)

 

 

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x