Grabar-Kitarović: ‘Za dom spremni’ je stari hrvatski pozdrav ali su ga Ustaše kompromitirale

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je “za dom – spremni” stari hrvatski pozdrav, koji je, “nažalost, kompromitiran u vrijeme ustaškog režima”.

Upitana u intervjuu hrvatskom RTL-u misli li da je taj pozdrav zbog toga previše kompromitiran, odgovorila je kako o tome ne bi donosila osobni sud jer nije povjesničar, ali da ima svoj stav.

“Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i konačno postavimo neke standarde, ako je moguće zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima, a ne samo ‘za dom – spremni’. Ima i drugih totalitarnih režima koji se nažalost ponekad na ovim prostorima ne doživljavaju takvima, jednostavno zbog desetljeća i desetljeća propagande kojoj smo bili izloženi”, poručila je Grabar-Kitarović.

Za to što je po preuzimanju predsjedničke dužnosti iz svoga ureda na Pantovčaku maknula bistu Josipa Broza Tita, dok je zagrebačka Gradska skupština prošli tjedan promijenila ime Trgu maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, kaže da su to pitanja koja dijele hrvatski narod i hrvatske građane.

“Nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu. Mislim da doista previše razgovaramo o ideološkim pitanjima i da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Kad je riječ o spornoj HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, dodala je da se ne smije izgubiti iz vida kako je njezina “primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili život braneći Hrvatsku”.