Published On: Thu, Mar 16th, 2017

GRABAR KITAROVIĆ U NEUMU: Hrvatska će snažno djelovati na nadogradnji Daytona

U Neumu je svečano otvoren Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ koji se održava danas i sutra u hotelu Grand u Neumu.

Na skup je stigla i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla na poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, a nazočnima se potom obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Uvodno predavanje održao je Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Prvi panel, Povijest, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata Bosne i Hercegovine, moderirat će prof. dr. sc. Ivo Lučić i Ivan Vukoja.

U uvodnom obraćanju predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je kazala:  “BiH je susjedna prijateljska država. Hrvati u BiH, prema Daytonu, jesu konstitutivni, ne treba zaboraviti da su Hrvati podržali referendum o neovisnosti. Hrvatska je, uz SAD, najzaslužnija za okončanje nesretnog hrvatsko-bošnjačkog sukoba, bitno je pridonijela okončanju rata.”

Podsjetila je da se u Mostaru ne provodi odluka Ustavnog suda te da nema izbora u tom gradu, prenosi TV1.

“U Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata, povećava se broj ekstremističkih skupina. Međunarodna zajednica ne smije više zatvarati oči pred ovim problemima. Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma. ”

Hrvatska očekuje hitno da se izmijeni Izborni zakon, riješi Statut i pitanje Mostara, podvukla je Grabar-Kitarović u Neumu.

Čović: Definirati strateški put i odrednice hrvatskog naroda u BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je u Neumu da je cilj da “hrvatski integritet do kraja artikuliramo. Cilj je i da zaključci konferencije definiraju strateški put i odrednice hrvatskog naroda u BiH.”

“Postojeća kriza pokazuje nefunkcioniranje Daytonskog sporazuma. Iskušenja je previše, a mi smo sebi stavili cilj da budemo predvodnici europskog puta BiH i da osiguramo apsolutnu ravnopravnost”, kazao je Čović.