Published On: Čet, stu 19th, 2015

Grabar-Kitarović: Svijet je na prekretnici


EU i svijet, suočeni s terorizmom i drugim prijetnjama, nalaze se na prekretnici i moraju biti spremni na snažne odluke, rekla je u četvrtak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu.
“Ovo je prekretnica za EU i globalnu zajednicu koje su suočene s terorizmom i drugim prijetnjama. Ne možemo se više pretvarati daje vrijeme mira i ujedinjeni se moramo se suočiti s realnošću…”, kazala je predsjednica u govoru na summitu koji je započeo odavanjem počasti žrtvama terorističkih napada, ne samo onima koji su stradali u prošlotjednim napadima u Parizu nego svim žrtvama ekstremističkog nasilja u prošloj godini.
“Trebamo prestati uzimati sigurnost zdravo za gotovo. Svijet se promijenio…”, rekla je Grabar-Kitarović i naglasila kako su zemlje članice Europske unije jednoglasno podržale zahjev Francuske da se prvi put aktivira članak 42. Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći.
“Tijekom najtežih vremena naše povijesti istinsko vodstvo uvijek je ovisilo o zajedničkom sveobuhvatnom pristupu koji se temelji na povjerenju, solidarnosti i hrabrosti da se donose snažne odluke”, kazala je predsjednica i pozvala akciju i povezanost.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svom je uvodnom govoru govorio o problemu izbjeglica se kojim se Turska dosad sama nosila, što joj predstavlja ogroman gospodarski teret.
Međutim, kazao je da njegova zemlja nije mogla zatvoriti vrata izbjeglicama.
Samo u Istanbulu je pola milijuna izbjeglica iz Sirije, izjavio je. “Međunarodna zajednica nema luksuz reći Turska će to riješiti sama”
Teroristički napadi u Parizu doveli su svijet na “novo raskrižje i sada se možda bolje razumijemo”, rekao je Erdogan. Pritom je spomenuo nedavno održani summit G20 kazavši da je na njemu usvojena posebna izjava o ujedinjenosti u borbi protiv terorizma.
Erdogan je naglasio da vjera i nacionalnost nemaju ništa s terorizmom. “Ne možemo… osuđivati nijednu vjeru.”
Pozvao je i islamske zemlje da se ujedine u borbi protiv takozvane Islamske države. “Cijeli svijet mora surađivati u borbi protiv terorizma, jedna ili dvije zemlje same ne mogu postići ništa”, rekao je.
Predsjednica Grabar-Kitarović govorila je i o neformalnoj incijativi Jadran-Baltik-Crno more, čija je svrha jačanje srednjoeuropske suradnje na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu. Kazala je da je okupljanje zemalja s tog prostora “snažan temelj za oslobađanje punog gospodarskog potencijala”.
Rekavši da je dosad bilo jako zanemareno povezivanje sjevera i juga srednje Europe, istaknula je da se to sada mora ispraviti. “Zajedno imamo ogromnu priliku osnažiti našu suradnju u korist cijele EU.”
Sedmi Energetski i gospodarski summit Atlantskog vijeća, neovisnog ‘think-tanka sa sjedištem u Washingtonu, ove se godine održava u Istanbulu na temu “Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima”.
Summit je okupio gotovo 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i gospodarstva te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva.
Skup je usredotočen na proučavanje poslovnih prilika, gospodarstvo i energetiku te na geopolitičke izazove u regiji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare