Published On: Sub, ruj 23rd, 2017

GRABAR KITAROVIĆ: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posjete slovenačkog premijera Zagrebu.

Grabar-Kitarović je, u intervjuu za zagrebački “Jutarnji list”, ocijenila da je Slovenija, kompromitujući arbitražni postupak, zapravo, “ugrozila međunarodno pravo”.

Govoreći o pogoršanju odnosa Zagreba i Ljubljane, u kontekstu arbitraže o graničnom sporu, ona je kazala da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje, prenosi Hina.

Prema njenim riječima, oko arbitraže u Hrvatskoj postoji “nacionalni konsenzus” i ona je “nepovratno kompromitovana”, a za hrvatski politički vrh “ona ne postoji”.

“Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglasio, jer legalizuje li se protivpravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavljanje međusobnog povjerenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa”, rekla je Grabar Kitarović, prenose Novosti.rs.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak, u govoru u UN da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija “kompromitovala” i upozorio da takvo “nepoštovanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posjetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN “povukao iz tog procesa”./HMS/