Published On: Čet, lis 19th, 2017

GRABAR KITAROVIĆ S MEDVEDEVOM: Hrvatska odlučna ostvariti još bliže veze s Rusijom

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom. Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom.

Grabar-Kitarović kaže kako je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner.

Rusija je Hrvatskoj važan gospodarski partner, osobito u trgovini i investicijama, a velika zainteresiranost hrvatskih i ruskih gospodarstvenika za suradnju pokazuje da na objema stranama postoji izniman interes za jačanje gospodarskih veza, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u Moskvi, prenosi HRT.

“Ovaj današnji skup i ovako velik broj nazočnih gospodarstvenika na najbolji način pokazuju da naše poslovne zajednice njeguju čvrsto i pouzdano gospodarsko partnerstvo. Partnerstvo i prijateljstvo, koje, uvjerena sam, ima i obećavajuću budućnost”, kazala je na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum “potvrđuje snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za još bližim vezama s Ruskom Federacijom” i rekla kako je raduje opredijeljenost dviju zemalja za razvijanje odnosa u duhu prijateljstva, partnerstva, poštovanja i povjerenja kao i obostrana privrženost zalaganju za svaki uzajamno koristan i moguć oblik suradnje.

Naglasila je da će hrvatska Vlada i nadalje provoditi mjere radi daljnjeg olakšavanja ulaganja i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. Grabar-Kitarović je rekla da unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije, posebice u dijelu povećavanja hrvatskoga izvoza i privlačenja investicija i turista, ostaje prioritet u razvoju ukupne bilateralne suradnje te da je promicanje trajnog i stabilnog rasta obostrano korisnih poslovnih veza “zajednička i trajna odgovornost naših dviju vlada”. “Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za naše države i narode”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Na forumu je govorio i Vladimir Pučkov, ruski ministar za izvanredne situacije i supredsjedatelj međuvladine komisije za trgovinsko-industrijsku i znanstveno-tehničku suradnju između RH i RF, koji je rekao da ruska vlada smatra Hrvatsku važnim gospodarskim partnerom.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje sudjeluju na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u Moskvi, u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva. Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica Hrvatske je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati. Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x