Published On: Wed, Aug 5th, 2015

Grabar Kitarović: Rat je bio ovdje a ne tamo daleko. Mi smo narod koji slavi pobjede a ne poraze!

Mi smo narod koji slavi svoje pobjede a ne poraze. Znamo cijeniti slobodu, jer je rat bio ovdje a ne tamo daleko – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju na glavnom kninskom trgu,
– Jasno želim poručiti kako ovo nije skup niti protiv koga, pa niti Srbije. Mi danas slavimo pobjedu i jedinstvo – poručila je predsjednica, ističući da je Hrvatska Olujom slomila kičmu velikosrpske pobune. S oduševljenjem su nazočni dočekali njezin spomen prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
– Žalimo za svakim životom, životima i Hrvata i Srba, ali uzrok svega je velikosrpska politika Sloboda Miloševića. Zato nećemo dopustiti da nam danas dijele lekcije oni koji su u to vrijeme šutjeli ili podržavali takvu politiku.
– Nitko ne poriče da su se poslije Oluje dogodili zločini i ubojstva, no Oluja je čista kao suza,
Poručujem onima koji tvrde da je Hrvatska provela genocid nad srpskim stanoviništvom da se okane mitova i da ne siju sjeme novog zla – rekla je predsjednica RH.
Prethodno je položila vijenac na spomenik pobjede Oluja ’95 na Trgu Ante Starčevića u Kninu, u povodu 20. obljetnice istoimene vojno-redarstvene operacije.
 
Prije polaganja vijenca, predsjednica je obišla počasni postroj pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatske policije, koji su nosili ratne zastave iz svih dijelova Hrvatske.
Tom prigodom prijavak vrhovnoj zapovjednici podnio je general Mato Ostović, zapovjednik kopnene vojske.
Pri dolasku na Trg A. Starčevića, na spomenik pobjede Oluja ’95, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dočekao je buran pljesak mnoštva nazočnih.
Vijence na spomenik u poslijepodnevnim satima položili su još izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačenik Zagreba Milan Bandić, izaslanstvo udruge Majke Srebrenice te zajednički vijenac položili su i čelnici HDZ-ove koalicije.
Okupljeni kod spomenika pobjede burnim pljeskom dočekali su i generala Antu Gotovinu.
Za postrojavanja blizu Trga A. Starčevića, došla je postrojba sa zastavom na kojoj je pisalo 9. bojna HOS-a ‘Rafael Vitez Boban’. Dok su čekali da svečanost počne, članovi postrojbe više su puta uzvikivali ‘Za dom spremni’. Pjevali su i “Oj, Hrvati, vi nemojte dati da se petokraka vrati”, “Sinjska Gospe ako si u stanju, uzmi Titu, a vrati nam Franju” itd.
Vijenac na spomenik pobjede Oluja ’95 prije podne položili su predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko.