Published On: Pet, ožu. 16th, 2018

Grabar Kitarović pozvala Čileance da ulažu u hrvatski turizam, brodogradnju i luke

 
Ceremonijom dočeka u Uredu predsjednika Čilea i susretom s čileanskim predsjednikom Sebastianom Piñerom započeo je drugi dan službenog posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Čileu

Nakon susreta hrvatske predsjednice i čileanskog predsjednika, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak, a dvoje predsjednika nazočilo je potpisivanju Programa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čilea o suradnji u području kulture kojeg su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ministrica kulture Republike Čilea Alejandra Perez.

Novoimenovanom čileanskom predsjedniku Sebastianu Piñeri, koji je prije pet dana preuzeo predsjedničke dužnosti, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Čilea te ga tom prigodom pozvala u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj, koji je čileanski predsjednik prihvatio.

Prilikom razgovora potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Čilea, bez otvorenih pitanja, ali s velikim potencijalima. Obostrano je izražena nada kako će posjet hrvatske predsjednice značajno poboljšati postojeću razinu suradnje i partnerstva Hrvatske i Čilea te omogućiti usredotočenost na proširenje gospodarske suradnje.

Nadalje, govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na održani Čileansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo. Gospodarske odnose dviju država ocijenila je skromnima, a potencijale gospodarske suradnje nedostatno iskorištenima. U tom smislu, dvoje predsjednika složilo se kako je na obje države da pruže potporu i uklone moguće prepreke za daljnju suradnju.

Prilikom razgovora s čileanskim predsjednikom Kolinda Grabar Kitarović je istaknula kako dvije države povezuje brojna i uspješna hrvatska zajednica u Čileu, dok značajan doprinos čileanskom gospodarstvu daju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla koji predstavljaju veliki potencijal za unapređenje gospodarske suradnje.

U tom kontekstu predsjednica Grabar-Kitarović navela je ulaganja Lukšić Grupe u hrvatski turistički sektor, a posebno je istaknula vojnu industriju i rudarstvo obzirom da se na čileanskom tržištu već nalaze proizvodi HS produktaDok-Inga i Šestan-Buscha. Kao perspektivna područja za međusobna ulaganja predsjednica je navela brodogradnjuturizampomorske luke Rijeku i Ploče te robnu razmjenu, prenosi Tportal.hr

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer