Published On: Uto, stu 6th, 2018

GRABAR-KITAROVIĆ OŠTRO NA MVEP: Marakeška deklaracija je umjetno stvoreno pitanje

Predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko toga dokumenta.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrova, predsjednica države je MVEP okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškom deklaracijom.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespondenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Nisu odradili svoju zadaću”, rekla je predsjednica.

“Uza svo dužno poštovanje svim diplomatima, oni se tamo moraju malo zbrojiti”, rekla je Grabar-Kitarović, koja je sukreatorica hrvatske vanjske politike.
Iako je, kako je sama rekla, isprva pozivu glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na prihvaćanju Marakeške deklaracije pristupila “entuzijastično”, njezin stav je sada ambivalentan. Rekla je da je deklaraciju “niti podržava niti ne podržava”.

Naglašava da je globalni dogovor o migracijama potreban i da ga načelno podržava, ali “on ne smije biti prijeporno pitanje među državama”.

“U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH”, naglasila je.

Kazala je i kako se uopće ne želi opravdavati oko toga jer je Marakeška deklaracija umjetno stvoreno pitanje kako bi skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj, poput Uljanika.

Na triput ponovljeno pitanje tko to radi, predsjednica nije odgovorila./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare