Published On: Wed, Sep 27th, 2017

Grabar-Kitarović: Niti jednu svoju riječ nisam uperila protiv BiH i Bošnjaka

Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica Hrvatske odgovorila Kavazoviću “koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Evropu”.

Grabar-Kitarović je u svom pismu napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Grabar-Kitarović poručila je i kako je njezino političko djelovanje, pa tako i zauzimanje za što brže uključivanje BiH u EU, motivirano dobrobiti sva tri naroda, dobrobiti međudržavnih interesa Hrvatske i BiH te interesima mira i suradnje u jugoistočnoj Europi, prenosi Index.hr.

Hrvatska predsjednica navodi kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u historiji bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

“Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke, ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, nezavisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Europe”, kaže se u pismu.

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

To su opovrgnuli visoki bosanskohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, tako što su kazali da to nije točno. To je valjda dokaz da tog nema.