Published On: Thu, Jul 6th, 2017

GRABAR KITAROVIĆ I TRUMP RAZGOVARALI O BIH: Potrebne političke reforme i angažman SAD

Američki predsjednik Donald Trump podupro je na sastanku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović izgradnju LNG terminala na Krku i pozvao je da pridonese pomirenju na zapadnom Balkanu, objavila je Bijela kuća.

Dvoje čelnika sastalo se na marginama summita Inicijative triju mora u Varšavi na kojoj je Trump bio gost.

Trump je izrazio potporu da se u dogledno vrijeme dovrši terminal za ukapljeni plin na otoku Krku u vrijeme kada Hrvatska pokušava diverzificirati svoj energetski sektor, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Američki predsjednik je ranije u obraćanju čelnicima 12 zemalja srednje i istočne Europe pozdravio Inicijativu triju mora, spomenuvši izrijekom plutajući terminal LNG na Krku, podsjeća HRT.

Čestitam vašim državama što su već počele sa ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku, rekao je Trump.

Hrvatska u idućih nekoliko godina planira izgraditi LNG termnal na Krku koji bi trebao omogućiti sigurnu opskrbu Hrvatske i smanjiti ovisnost jugoistočne i srednje Europe o ruskom plinu.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je također pozvao Grabar-Kitarović da “učini sve što je u njezinoj moći da se ubrza proces pomirenja na zapadnom Balkanu”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Iz hrvatskih izvora saznaje se da je hrvatska predsjednica rekla Trumpu kako cijeni američki stav kako je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje.

Na sastanku, koji u predsjedničinom uredu ocijenjuju “iznimno uspješnim”, Grabar-Kitarović i Trump razgovarali su o bilateralnim pitanjima, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije te budućnosti Europske unije nakon Brexita.

U priopćenju Bijele kuće navodi se da je dvoje čenika raspravljalo o pitanjima od zajedničkog interesa i načinima da dodatno ojačaju “snažne američko-hrvatske odnose”.

Hrvatska predsjednica izjavila je kako je na sastanku s predsjednikom SDA razgovarala i o Bosni i Hercegovini.

– Rekla sam mu da ekonomsko socijalne reforme nisu dovoljne te da su za stabilizaciju te zemlje potrebne i političke reforme, angažman SAD bio je ključan za postizanje mira, no sada je potrebna uključenost SAD-a kako bi se provele političke reforme. zamolila sam predsjednika Trumpa za angažman SAD na tom planu, kazala je Grabar Kitarović./HMS/