Published On: Mon, May 30th, 2016

GRABAR-KITAROVIĆ I ČOVIĆ Stvarna ravnopravnost naroda uvjet za stabilnu BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović suglasili su se u nedjelju u Sarajevu kako je potrebno da BiH ojača reforme za članstvo u EU-u i da joj je na tom putu nužna potpora Hrvatske.

Grabar-Kitarović i Čović razgovarali su na marginama summita procesa Brdo-Brijuni i zaključili da je nužno potaknuti euroatlantsku perspektivu BiH radi trajne regionalne stabilnosti kao strateškog interesa Hrvatske, zemalja regije i EU-a.

Ocijenili su da je BiH u proteklom razdoblju ostvarila veliki pomak, ali predstoji još puno obveza.

“Odnosi u BiH su važni za regionalnu stabilnost što je dodatni poticaj pažljivom i sustavnom rješavanju svih otvorenih pitanja koja opterećuju unutarnje odnose i euro-atlantske aspiracije”, stoji u priopćenju.

Dodaje se da su sugovornici suglasni kako je pitanje statusa Hrvata u BiH legitimno s aspekta poštivanja ustavnosti i međunarodnih normi.

Cjelovita stabilnost i funkcionalnost BiH ima za pretpostavku stvarnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda a uspostava trajnog povjerenja moguća je samo na temeljima jednakopravnosti i potpune provedbe konstitutivnosti, zaključak je hrvatske predsjednice i Čovića.

Također se navodi kako će Hrvatska kao krajnje iskren i dobronamjeran partner bezrezervno nastaviti podržavati i pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Dnevnik.ba