Published On: Pet, lis 21st, 2016

Grabar-Kitarović: Europski put BiH prioritet je hrvatske vanjske politike


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je dopredsjednika hrvatske vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera s kojim je razgovarala o prioritetima hrvatske vanjske politike i budućoj suradnji, priopćio je ured hrvatske predsjednice.
Grabar-Kitarović je Stiera upoznala sa svojim strateškim smjernicama vanjske politike, koje proizlaze iz njezinih ustavnih ovlasti. “Poseban naglasak stavljen je na odgovornost Hrvatske prema Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te je kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike istaknut europski put Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju.
“Izgradnja diplomatsko-konzularne mreže koja će se i dalje razvijati na načelima profesionalnosti te biti krajnje odgovorna u zaštiti i promicanju interesa naše države i državljana među osobitim je političkim prioritetima u narednom razdoblju”, naglašeno je na sastanku, prenosi Hina.
Grabar-Kitarović i Stier su razgovarali i o formuliranju hrvatskih vanjskopolitičkih stajališta te izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti kojom bi se obuhvatili svi rastući geopolitički izazovi. “Obostrano je zaključeno kako nova strategija vanjske i europske politike mora biti i sastavnim dijelom strategije domovinske i nacionalne sigurnosti”, kaže ured hrvatske predsjednice u priopćenju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>