Published On: Mon, Feb 27th, 2017

Govedarica: Prekidamo svaki vid suradnje s Izetbegovićem

Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) danas je zaključio da prekida svaki vid suradnje s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, dok se ne okonča kriza nastala nakon zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrdio je predsjednik te stranke Vukota Govedarica.

”Ne želim s Izetbegovićem nikakav vid kontakta. Neću se pojaviti ni na kakvom sastanku lidera s Izetbegovićem zbog njegovog antiustavnog djelovanja. Onog trenutka kada se steknu uvjeti da se razriješi kriza, za takvo nešto može postojati osnova. Izetbegović mora  donijeti odluku, pristati dođe na sjednicu Predsjedništva te glasa da li postoji suglasnost države BiH za reviziju presude. Ako Međunarodni sud pravde u Haagu ospori legitmitet Sakiba Softića, pozivam Izetbegovića da podnese ostavku na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva i time će prihvatiti odgovornost za ustavnu krizu koju je izazvao”, dodao je Govedarica i naveo da Izetbegović mora da dođe na sjednicu Predsjedništva BiH kako bi se glasalo da li to tijelo stoji iza revizije presude.

Istaknuo je da se trenutno Vijeće ministara BiH nalazi u jednoj vrsti tehničkog mandata te da ne postoji parlamentarna većina na razini BiH.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a u Bijeljini, Govedarica je na press konferenciji rekao da je zaključeno da kriza „koju je proizveo Bakir Izetbegović nikako ne smijete da se preseli u RS, jer bi to moglo da ima nesagledice posljedice, pa i raspakivanje Daytonskog sporazuma“.

Vrlo je interesatno, kazao je, da je se Međunarodni sud pravde u Haagu odlučio da se pismeno obrati svoj trojici članova Predsjedništva BiH te cijenimo da je prepoznao trenutak u kojem se nalazi BiH i dao do znanja da BiH nema službeni stav o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Epicetar krize, koju je, kaže, izazvao Izetbegović, mora stoga da se riješi u Predsjedništvu BiH te da se donose stav da li BiH stoji iza tužbe.

Govedarica je rekao da bi bilo dobro da sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a pokaže jednu vrstu jedistva svih parlamentranih stranaka te da se usvoje „razumni zaključci“ i pokaže odgovorna politika.

Kazao je i da mora da postoji koordinacija srpskih dužnosnika u RS-u i u Srbiji te da Srbi u BiH moraju braniti Daytonski sporazum.

”Naš interes je da afirmiramo interese RS i da zaštitimo interese srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH. Ako netko misli da treba da radimo drugačije, onda tu ne mogu pomoći, osim da se političke stranke iz RS-a i FBiH usaglase i naprave neko novo Vijeće ministara i formiraju novu parlamentranu većinu”, kazao je lider SDS-a.