Published On: Pet, ožu. 10th, 2017

Govedarica: Izetbegović bi iz moralnih razloga morao podnijeti ostavku

Čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je odluka Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu da ne prihvati zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije poraz za dvije politike – onu Bakira Izetbegovića, kao i politiku Milorada Dodika.

“Izetbegović je neinstitucionalnim djelovanjem proizveo najveću ustavnu krizu od Daytonskog mirovnog sporazuma, a s druge strane Dodik je zagovarao napuštanje institucija i sve oblike blokada kako bi produbio krizu i doveo do pozicije da ona postane nerješiva. Ovdje pobjednika nema. Ovo je jedna vrste poruke svim čelnicima i političkim strankama da se svojim populističkim politikama i retrogradnim teorijama ne mogu igrati s građanima ove zemlje”, rekao je Govedarica.

Naglasio je kako je ovo bila “neodgovorna i nepromišljena politička odluka” koju je donio Bakir Izetbegović, te kak nema pravo karakterizirati odluku Međunarodnog suda zaratne zločine kao političku jer je jasno kako je bio ranije obaviješten da Softić nema legitimitet. Poručio je kako Izetbegović treba preuzeti odgovornost za ova djela, te da bi iz moralnih razloga trebao dati ostavku, prenosi Klix.ba

Također, kazao je kako će u RS-u biti vođeni razgovori sa strankama o tome da li će pokretati kaznenu prijavu protiv Softića.

Na kraju je poručio kako je narodu i BiH potrebna politička stabilnost, vraćanje poljuljanog povjerenja i ekonomski razvoj, te pozvao sve političare da rade u interesu građana.

“Potrebno je da svi razgovaramo u BiH. Onaj tko pokuša izazvati novu krizu nije prijatelj ove zemlje i ne želi dobro građanima. Mi smo spremni raditi i razgovarati”, zaključio je.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer