Gotovinina obrana prijavila Carlu del Ponte Ban Ki moonu

Obrana generala Ante Gotovine danas je podnijela prijavu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte te zatražila da se protiv nje provede istraga zbog njezinih nedavnih izjava medijima da pravomoćna presuda kojom su pred ICTY-ijem oslobođeni generali Gotovina i Mladen Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde, objavio je na svom Twitter profilu odvjetnik Luka Mišetić.
Branitelji generala Gotovine traže da se poduzmu potrebni koraci kako bi se osiguralo da se Del Ponte ubuduće suzdrži od takvih komentara i da se usvoje mjere koje će popraviti štetu nanesenu Gotovini među ostalima da se ukine njezin eventualni imunitet od kaznenog progona te da joj se naloži da se javno ispriča generalu Gotovini.
“Ujedinjeni narodi moraju djelovati odmah kako bi zaštitili Gotovinina temeljna prava i zaštitili ugled UN-a i njegovih sudaca”, navodi se u podnesku kojim se sugerira da je Del Ponte svojim izjavama optužila suce za korupciju.
Del Ponte je članica UN-ove komisije za Siriju.
U podnesku se nabrajaju i druge izjave Del Ponte koje pokazuju njezinu sklonost politizaciji sudskih procesa i nepoštivanju pravila ponašanja te tvrdi da je ona odgovorna zbog toga što je devet nevinih osoba provelo više od 40 godina u pritvoru.
Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom prošlog je mjeseca prijavila bivšu glavnu haašku tužiteljicu švicarskoj odvjetničkoj komori zbog njezine izjave da pravomoćna presuda u predmetu Gotovina i Markač ne predstavlja zadovoljavanje pravde.( Fena)