Published On: Sat, Jan 17th, 2015

Gotov prosvjed u Širokom: Radnici će dobiti 600.000 KM

Stotinjak bivših radnika tvrtke Lijanovići i ostalih tvrtki čija su sjedišta bila na Visokoj Glavici u Širokom Brijegu u petak ujutro postigli su sporazum sa Sadikom Sezerom, vlasnikom tvrtke Asja, o isplati plaća te bi već tijekom dana pogoni tvrtke trebali biti deblokirani.

”Pregovarali smo nekoliko dana sa Sadikom Sezerom i jutros smo uspjeli postići usmeni dogovor, a tijekom dana očekujemo i potpisivanje ugovora kako bi dogovor bio pravno osiguran. Sezer će nam u devet rata isplatili oko 600.000 maraka, a prvu ratu u iznosu od 80.000 maraka trebao bi uplatiti već danas. Sezer je također preuzeo dugovanja svih tvrtki koje su radile na Visokoj Glavici te je rekao kako će novac koji će nama isplatiti kasnije naplatiti od povrata PDV-a”, izjavio je za Bljesak.info predstavnik radnika Ivan Grbešić.

Više od stotinu bivših radnika tako će nakon 35 dana prosvjeda i blokade tvrtke napustiti Visoku Glavicu i omogućiti rad novoj tvrtki Asja, koja je unajmila pogone Lijanovića, a koja će mesne prerađevine izvoziti u Tursku.

”Ne mogu vam opisati koliko nam je drago da se ovo riješilo, isplatilo se prosvjedovati danonoćno, a ovim putem bih se zahvalio vama medijima koji ste nam jako pomogli u našoj situaciji jer bez vas zasigurno ne bi uspjeli. Gospodinu Sadiku Sezeru, koji je bio jako korektan prema nama, želimo puno uspjeha u radu”, zaključio je Grbešić u razgovoru za Bljesak.info

Podsjećamo, bivši radnici su od tvrtke Lijanovići, čiji je suvlasnik aktualni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, tražili isplatu zarađenih plaća i uplatu doprinosa.

Lijanović je više puta rekao kako podržava radnike te da bi i sam prosvjedovao te je optužio Upravu za neizravno oporezivanje za nelegalno blokiranje računa Lijanovića. S druge strane, posjeta novog vlasnika iz Turske, ovog je tjedna bila na rubu incidenta kada prosvjednici nisu htjeli pustiti vozilo u krug tvornice te su prijavili policiji Sezera.

bljesak.info